Kolencentrales pompten vorig jaar meer vervuiling weg

Kolencentrales pompten vorig jaar meer vervuiling weg

Vier kolencentrales in Nederland leeggepompt 69% meer koolstofdioxide vorig jaar, waarmee een einde kwam aan de neerwaartse trend die in 2015 begon.

In totaal is de uitstoot van kooldioxide in Nederland in 2021 met een fractie van een procent gestegen, maar nog steeds lager dan in het pre-coronavirusjaar 2019, zei de Nederlandse emissieautoriteit donderdag.

De grootste kolencentrale is van RWE en staat in de Eemshaven. Het stootte in 2021 ruim twee keer zoveel CO2 uit. De vier centrales zijn verantwoordelijk voor 7% van de Nederlandse CO2-uitstoot.

De uitstoot van vorig jaar was lager dan in 2019, voordat de pandemie van het coronavirus toesloeg, en de maatregelen van het coronavirus hadden wel effect, vooral in 2020, toen de uitstoot met meer dan 11% daalde.

De belangrijkste reden voor de stijging in 2021 zijn de stijgende gasprijzen, waardoor steenkool aantrekkelijker werd. Bij verbranding komt er meer koolstof vrij dan gas.

De situatie is dit jaar waarschijnlijk weer anders, want sinds 1 januari zijn kolencentrales beperkt tot 35% capaciteit.

Alle vier de centrales moeten in 2030 zijn overgestapt op niet-fossiele brandstoffen, in het kader van de plannen van het kabinet om duurzame energieproductie te stimuleren.

biomassa

Ook de hoeveelheid biomassa die wordt gebruikt om energie op te wekken is met 38% gestegen, genoeg om zes miljoen huishoudens een jaar lang van dienst te zijn, zegt de NEA. Biomassa wordt officieel beschouwd als een CO2-neutrale optie en bedrijven hoeven geen emissierechten te betalen om het te verbranden.

‘Er zijn harde regels om te garanderen dat biomassa duurzaam is’, zegt NEA-directeur Mark Bressers tegen de NOS, eraan toevoegend dat er een onderzoek loopt naar mogelijke problemen in Estland.

Volgens de EU-regels mag alleen overgebleven hout worden gebruikt in op biomassa gestookte elektriciteitscentrales, maar milieugroeperingen beweren dat de Estse bossen worden gekapt Nederland en Groot-Brittannië verbrand worden.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment