Klimaatverandering, Afghanistan en coronavirus domineren toespraak koning

Klimaatverandering, Afghanistan en coronavirus domineren toespraak koning

Drie hoera voor de koning aan het einde van zijn toespraak. Foto: Koen van Weel ANP

Ondanks de onrust en de polarisatie is en blijft Nederland een goed land om in te leven, zei koning Willem-Alexander in zijn toespraak bij de officiële start van het nieuwe parlementaire jaar.

Nederland, zei hij, is een land dat economisch met de besten kan wedijveren, als de mensen blijven samenwerken.

In zijn toespraak, waarin de strategie van het kabinet wordt geschetst, sprak de koning over de belangrijkste binnenlandse thema’s voor het komende jaar, zoals de huizenmarkt en vervuiling door stikstofverbindingen, maar ook over mondiale vraagstukken als klimaatverandering en Afghanistan.

‘EENna jaren van militaire aanwezigheid en vele opofferingen is dit resultaat een harde klap voor veel Nederlandse Afghanistan-veteranen’, zei de koning. Degenen die deze zomer hebben gewerkt om mensen naar buiten te brengen, verdienen diep respect en grote waardering, zei hij.

‘Tegelijk beseffen we dat dit boek niet gesloten is. De achterblijvers wacht een onzeker lot. Wat er vijfduizend kilometer verderop gebeurt, heeft rechtstreeks invloed op onze waarden en onze eigen veiligheid’, zei de koning.

Klimaatverandering

De koning verwees ook naar de overstromingen in het zuiden van het land. ‘Klimaatverandering kwam deze zomer dichtbij toen Limburgers hun huizen en bedrijven zagen overstromen na extreme regenval in een paar dramatische dagen’, zei de koning. ‘In Nederland heeft bescherming tegen hoogwater natuurlijk de hoogste prioriteit.’

De koning, wiens toespraak is geschreven door de regering, noemde de huidige politieke impasse niet, maar richtte zich wel even op het kinderbijslagschandaal, dat leidde tot het aftreden van het kabinet in januari.

Hij verwees ook naar de trage vooruitgang die wordt geboekt bij het vergoeden van mensen in Groningen wier huizen door aardbevingen zijn beschadigd.

Beide zijn volgens de koning onderwerpen waar fouten moeten worden rechtgezet en die volgens hem een ​​absolute prioriteit blijven voor het kabinet.

Het voorgaande jaar, zei de koning, stond grotendeels in het teken van het coronavirus. ‘Er ligt een jaar in het verschiet waarin we kunnen hopen op een verdere terugkeer naar meer normale relaties’, zei hij. ‘Het belangrijkste is dat wij Nederlanders weer eens hebben laten zien dat ze er voor elkaar zijn als familie, vrienden, collega’s en buren.’

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment