Kleine partijen behalen grote winsten aangezien onvrede de lokale verkiezingen domineert

Kleine partijen behalen grote winsten aangezien onvrede de lokale verkiezingen domineert

Lokale partijen waren de grote winnaars bij de gemeenteraadsverkiezingen en haalden zo’n 36% van de stemmen – meer dan drie keer zoveel als de grootste landelijke partij, de rechts-liberale VVD.

Het aandeel van de stemmen voor lokale partijen was vier jaar geleden gestegen van 29%, wat hun positie als dominante kracht in de plattelandspolitiek bevestigde.

Maar ook in de steden voerden Leefbaar Rotterdam en Groep de Mos in Den Haag de peilingen uit met een groter stemmenaandeel.

Politici spraken hun bezorgdheid uit over de lage opkomst, die daalde tot iets meer dan 50,3%, maar daalde tot 38,9% in Rotterdameen ontwikkeling burgemeester Ahmed Aboutaleb beschreven als ‘niet alleen teleurstellend, maar bedroevend.’

Minister van Binnenlandse Zaken Hanke Bruins Slot zei dat de regering bij haar beoordeling van de verkiezingen ‘moet kijken naar de redenen voor de lage opkomst’.

VVD grootste

De VVD was de grootste van de landelijke partijen, met 11,5% van de stemmen, zo’n 2% minder dan vier jaar geleden. De christen-democraten verloren ongeveer hetzelfde bedrag en eindigden op 11,2%, maar zullen naar verwachting nog steeds meer raadszetels behalen dan de partij van Mark Rutte.

Sommige opiniepeilers hadden voorspeld dat het stemaandeel van het CDA zou kunnen dalen tot ongeveer 7%, omdat het te lijden had van een terugslag in plattelandsgemeenschappen, waar de plannen van de regering om boeren uit te kopen om haar milieudoelstellingen te halen op sterke weerstand stuitten.

Partijleider Wopke Hoekstra zei: ‘Natuurlijk had ik graag al onze zetels behouden. Dat is niet haalbaar, maar tegelijkertijd is het resultaat beter dan verwacht.’

CDA tegenslagen

Maar het CDA kreeg lokale tegenslagen te verduren, vooral in landelijke gebieden als Noord-Brabant en Twente.

In Tubbergen, waar de partij de afgelopen acht jaar een absolute meerderheid had, heeft haar aandeel in de stemmen tuimelde met 32% toen twee lokale partijen, LokaalSterk en Keerpunt 22, de strijd aangingen.

Van de andere landelijke partijen behaalde PvdA een significante overwinning in Amsterdam, met zo’n 17% van de stemmen van de vierde naar de eerste. Als de voorlopige uitslag wordt bevestigd, maakt dat de weg vrij voor een driepartijencentrum-linkse coalitie met GroenLinks, in 2018 de grootste partij, en D66, die vier jaar eerder bovenaan de peilingen stond.

GroenLinks beleefde een wisselende avond, verloor terrein in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, maar breidde de voorsprong uit in Eindhoven, waar het op weg is om het aantal zetels te verhogen van zeven naar negen.

GroenLinks blijft ook de grootste partij in Utrecht en Groningen, ondanks dat het aandeel van de stemmen daalt, hoewel de coalitie in beide steden haar meerderheid verloor. Partijleider Jesse Klaver sloeg desondanks een vrolijke noot, zeggen dat zijn partij een ‘groot herstel’ had gemaakt sinds de algemene verkiezingen van vorig jaar, toen het 5,2% van de stemmen haalde.

Gefragmenteerde steden

D66 kampte ook met totale verliezen, met name in Amsterdam, maar won terrein in Den Haag, waar het 3% won en de op één na grootste partij werd na Groep de Mos.

Groep de Mos is waarschijnlijk opnieuw worden omzeild door de huidige coalitie van D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA, al zou een van de laatste twee partijen kunnen afhaken en de anderen toch met een krappe meerderheid verlaten.

in Rotterdam het succes van Leefbaar Rotterdam, dat 11 zetels behield en zijn stemaandeel verhoogde tot 21,3%, betekent dat leider Robert Simons nu het voortouw zal nemen in de coalitiebesprekingen, nadat Leefbaar was buitengesloten van de laatste coalitie. De zes partijen zouden dit keer moeten groeien naar zeven of acht om een ​​meerderheid te vormen zonder Leefbaar.

Het was een slechte nacht voor de SP, die haar stemcijfer zag krimpen van 4% naar slechts 2,7% en in het Brabantse bolwerk Oss verloor van de lokale partij VDG. Leider Lilianne Marijnissen zei dat haar partij had geleden onder een gebrek aan focus op lokale kwesties en het ‘totale gebrek aan vertrouwen in de politiek’.

Kleinere partijen winnen

Enkele kleinere partijen behaalden indrukwekkende resultaten, waaronder de dierenrechtenpartij PvdD en pro-Europese Volt. De PvdD behaalde meer dan 6% van de stemmen in Amsterdam, Den Haag en Utrecht, genoeg om drie zetels in elke raad te behalen.

Volt won ook drie zetels in Utrecht en brak door in Amsterdam, Maastricht, Arnhem, Rotterdam en Enschede.

Partijleider Laurens Dassen prees de uitslag als een ‘fantastische start’, maar erkende dat het geschil met parlementslid Nilüfer Gündogan, die op bevel van een rechtbank werd hersteld als parlementslid nadat ze was geschorst in afwachting van een onderzoek naar vermeend seksueel wangedrag, had gespeeld een rol in de campagne.

Minderhedenpartij BIJ1 won twee zetels in Amsterdam om het totaal op drie te brengen en pakte ook zetels in Utrecht en Rotterdam.

Studentenfeesten

In universiteitssteden boekten studentenbelangen winst, waarbij STIP de grootste partij in Delft werd en Student en Stad drie zetels in Groningen.

De extreemrechtse partij Forum voor Democratie, die onder vuur kwam te liggen vanwege de uitgesproken steun van leider Thierry Baudet aan de Russische president Vladimir Poetin, nam 45 zetels in de 50 gemeenten waar het kandidaten opstelde.

Het beste resultaat was in Lelystad, waar het 5% van de stemmen kostte om twee zetels te behalen, maar in Amsterdam verloor het twee van zijn drie raadsleden toen afgescheiden partij JA21 winst maakte en buiten Flevoland behaalde het minder dan 3% van de stemmen.

Ook de PVV van Geert Wilders beleefde een slechte nacht: hij behield 61 raadszetels, maar verloor twee van de vier zetels in zijn woonplaats Venlo.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment