Kleine Nederlandse stad Zeewolde steunt enorm Facebook-datacenter

Kleine Nederlandse stad Zeewolde steunt enorm Facebook-datacenter

Wethouders in het Flevolandse Zeewolde hebben gestemd voor plannen om Facebook-moederbedrijf Meta een enorm datacenter op landbouwgrond.

De raad stemde met 11 stemmen voor en 8 tegen om het plan te steunen, met PvdA- en GroenLinks-raadsleden voor Meta. GroenLinks-leider Jesse Klaver vertelde donderdagavond in talkshow Op1 dat de zet van de wethouders was ‘buitengewoon dom‘.

Het datacenter, of hyperscale, is om verschillende redenen controversieel, niet in de laatste plaats omdat het op agrarische grond wordt gebouwd. Er is ook bezorgdheid over de enorme hoeveelheid energie die nodig is om het centrum van stroom te voorzien – het equivalent van een kleine stad van 460.000 mensen.

De stemming – technisch gezien in het voordeel van het wijzigen van lokale bestemmingsplannen – betekent niet het einde van de zaak. Een deel van het terrein van l65 hectare is eigendom van de staat, die haar eigen voorwaarden stelt. En de vergunningsprocedure loopt nog en kan worden aangetekend bij de Raad van State.

Meta zei in een reactie ‘blij’ te zijn met de stemming in de raad, maar voegde eraan toe dat ‘er nog veel werk moet worden verzet’ voordat een definitief besluit wordt genomen, omroep NOS gemeld.

Lokale planningchef Egge Jan de Jong stelt dat het project miljoenen euro’s aan onroerendgoedbelasting zal opleveren, banen zal stimuleren en zal zorgen voor warmte voor stadsverwarming, hoewel de details schetsmatig zijn.

De nieuwe regering heeft toegezegd besluiten over gigantische datasystemen bij de lokale autoriteiten te schrappen en de vergunningen centraal af te geven, na oproepen aan Kamerleden voor een nationale strategie.

Er komen ook andere enorme datacenters aan. Microsoft heeft groen licht gekregen voor een tweede centrum in Wieringermeer, in Noord-Holland, en een niet nader genoemd bedrijf wil een derde bouwen in Appingedam, in de provincie Groningen.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment