Kleine Nederlandse stad om te beslissen over enorm Facebook-datacenter

Kleine Nederlandse stad om te beslissen over enorm Facebook-datacenter

Ambtenaren in het kleine Nederlandse stadje Zeewolde beslissen later vandaag of Facebook-moederbedrijf Meta een enorm datacenter kan bouwen op landbouwgrond binnen haar grenzen.

Het plan omvat de bouw van vijf enorme loodsen op een terrein van 166 hectare in Flevoland – waar Facebook, Instagram en Whatsapp gebruikers in heel Europa kunnen bedienen.

De 19 wethouders van de gemeente nemen het besluit, onder nauwlettend toezicht van Haagse politici en milieuactivisten.

Het Meta-plan is controversieel, niet in de laatste plaats vanwege de hoeveelheid energie die nodig is om te werken. Meta schat dat het centrum 1380 gigawattuur elektriciteit nodig heeft om te draaien – het equivalent van een kleine stad van 460.000 mensen.

Maar voor het leveren van groene stroom voor het project, zoals Meta heeft aangegeven te willen doen, zijn 115 windturbines nodig – momenteel zo’n 10% van de totale windproductie, zegt energiedeskundige Martien Visser van de Hanze hbo. omroep NOS.

Ambtenaren van de gemeente zeggen dat ze van plan zijn de warmte die door de centrales wordt gegenereerd te gebruiken om de 22.000 inwoners van de stad te verwarmen, maar er blijven grote vragen over de haalbaarheid.

Ambtenaren zeggen ook dat het project 410 banen zal creëren en dat het centrum een ​​aantrekkingskracht uitoefent op andere bedrijven.

Maar tegenstanders zeggen dat het 410-cijfer is afgeleid van ‘andere vergelijkbare situaties elders in de wereld’ en hoe ze zijn afgeleid, wordt geheim gehouden, nieuwswebsite Nu.nl meldde.

Nieuwe kast

Er komen ook andere enorme datacenters aan. Microsoft heeft groen licht gekregen voor een tweede centrum in Wieringermeer, in Noord-Holland, en een niet nader genoemd bedrijf wil een derde bouwen in Appingedam, in de provincie Groningen.

De nieuwe regering heeft toegezegd besluiten over gigantische datasystemen bij de lokale autoriteiten te schrappen en de vergunningen centraal af te geven, na oproepen aan Kamerleden voor een nationale strategie.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment