Kinderverzorgsters gaan in eerste staking in 20 jaar

Kinderverzorgsters gaan in eerste staking in 20 jaar

Nationale kinderstaking van donderdag voor betere arbeidsomstandigheden treft 538 kinderopvanglocaties in Nederland, vakbond FNV heeft gezegd.

De staking volgt op de regionale acties van vorige week in Noord-Holland en Almere, waarbij zo’n 132 locaties betrokken waren.

‘We willen dat mensen weten dat dit is wat mensen die in de kinderopvang werken, voelen. Daarvoor hoeven we niet alle locaties te sluiten’, zegt een FNV-woordvoerder tegen de NOS.

De vakbond zei dat de nieuwe CAO voor de sector, die in tegenstelling tot andere vakbonden die ze niet heeft ondertekend, te weinig doet om de werkdruk te verlichten, wat leidde tot de eerste stakingsactie van de sector in 20 jaar.

De FNV stelt werkgevers voor om te kiezen voor kleinere groepen kinderen in crèches en groepsassistenten opnieuw in te voeren, zodat kinderopvangmedewerkers zich op de kinderen kunnen concentreren in plaats van huishoudelijke taken te doen.

Een woordvoerder van oudervereniging Boink noemt de staking ‘vervelend’ voor getroffen ouders. De belangrijkste vraag die ouders stelden was of ze al dan niet moesten betalen voor de stakingsdag, zei hij.

Voormalig kinderverzorgster Hanneke van den Berg betreurde het gebrek aan steun van ouders en zei dat het allemaal ‘deprimerend bekend’ klonk.

‘Werkdruk is een al lang bestaand probleem. Ouders moeten de mensen die voor hun kinderen zorgen en lesgeven ondersteunen en met hen samenwerken om de kwaliteit te verbeteren. Maar daarvoor moet je het beroep de status geven die het verdient’, zegt ze tegen DutchNews.nl.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment