Keukenhof is klaar om bezoekers te ontvangen – in de tussentijd gaan de bloemen online

De Keukenhof is dichtbij als u in het voorjaar komt. Foto: Dguendel via Wikimedia Commons

De bloementuinen van Keukenhof zijn voor het tweede jaar op rij gesloten voor het publiek en verwelkomen het publiek in plaats daarvan online.

Bart Siemerik, directeur van de Keukenhof, heeft gemengde gevoelens als hij tegenwoordig door het park loopt. ‘Het maakt je blij omdat alle bloemen er zijn, en het maakt je verdrietig omdat je weet dat je het niet met anderen kunt delen’, zegt hij.

De Keukenhof kon vorig jaar niet openen en had zich voorbereid in de hoop dat het seizoen 2021 er anders uit zou zien: bezoekers moesten vooraf hun tickets online kopen voor specifieke tijdvakken, waarbij slechts een beperkt aantal mensen per slot mocht binnenkomen. Paviljoens, restaurants en bloemenwinkels waren gesloten en mechanische tourniquets met kaartlezers hadden de receptionisten vervangen.

Op 10 maart kondigde het park echter aan dat het niet opnieuw zou kunnen openen, en het seizoen ging deze week online van start. ‘Net als vorig jaar brengen we Keukenhof naar huis’, zegt Siemerik.

Om dit te doen, zullen er wekelijks twee korte films worden geüpload naar de website van Keukenhof en sociale mediaplatforms, die het kleurrijke terrein laten zien. ‘Het is natuurlijk pas de op een na beste’, geeft Siemerik toe. ‘Je kunt de geur van hyacinten niet naar de mensen thuis brengen. Maar het is beter dan niets doen. De bloemen zijn er – ze worden niet aangetast door Covid. ‘

Net als vorig jaar is de regisseur van plan om in april livestreams te doen, wanneer het park op zijn hoogtepunt is, live commentaar te geven op wat hij ziet en vragen te beantwoorden. De Keukenhof bereikte in 2020 bijna 24 miljoen mensen over de hele wereld online.

Geen park

Terwijl parken in het hele land open blijven, valt de 32 hectare grote Keukenhof onder andere regels. Volgens Siemerik kan het park ook geen aanspraak maken op volledige overheidssteun om zijn inkomsten op peil te houden.

Het grootste deel van de Covid-19-steun van de Nederlandse overheid is gebaseerd op de eerdere inkomsten van een bedrijf, maar als niet-commerciële stichting heeft de Keukenhof slechts acht weken inkomen per jaar.

‘Gedurende de tijd dat we geen inkomen hebben, namelijk tien maanden per jaar, kunnen we geen gebruik maken van de Nederlandse regelgeving. We hebben een beetje steun gekregen van de overheid, maar het is bijna niets vergeleken met het verlies dat we vorig jaar hebben geleden ‘, zegt Siemerik.

Gevolgen

Keukenhof, 72 jaar geleden opgericht, blijft niet alleen belangrijk voor de Nederlandse toeristenindustrie, maar ook voor de tuinbouwsector en individuele bloementelers in Nederland.

Het is oorspronkelijk gemaakt door een groep bloemenkwekers die het gebruikten als een tentoonstelling om hun beste producten te laten zien. ‘Vandaag zou je een webshop beginnen, maar in 1949 was dat natuurlijk niet zo’, zegt Siemerik. Tot op de dag van vandaag doet het park nog steeds dienst als expositiecentrum voor 700 bloemenbedrijven in Nederland.

Alleen al de Keukenhof leed vorig jaar en dit jaar een verlies van enkele miljoenen euro’s. ‘Het park blijft bestaan, en dat is maar goed ook voor ons’, zegt Siemerik. ‘Maar het zal nog vele, vele jaren duren voordat we weer veel geld in het park kunnen investeren.’

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment