Kamervoorzitter onder vuur om aanvallen van Wilders op Kamerleden

Kamervoorzitter onder vuur om aanvallen van Wilders op Kamerleden

Kamervoorzitter Vera Bergkamp is zwaar bekritiseerd omdat ze tijdens het begrotingsdebat dinsdag niet optrad tegen extreemrechts parlementslid Geert Wilders, nadat hij persoonlijke aanvallen had uitgevoerd op twee moslimparlementsleden.

Partijleiders Lilianne Ploumen (PvdA), Pieter Heerma van coalitiepartner CDA en Jesse Klaver van GroenLinks beschuldigden haar er allemaal van te passief te zijn in haar benadering van Wilders en zeiden dat ze ‘de orde moest handhaven’.

Wilders’ aanvallen op Fonda Sahla (D66) en Kauthar Bouchallikht (GroenLinks) richtten zich op het dragen van een hoofddoek, en hij verwees meerdere malen naar de zus van Sahla, die in de Hofstad-terreurzaak tot drie jaar gevangenisstraf was veroordeeld. Hij viel ook de pers aan en beschreef journalisten als ‘dienaren van de machtigen’.

‘De voorzitter moet de grens trekken als het gaat om het wijzen van de vinger naar democratisch gekozen volksvertegenwoordigers’, zegt Klaver. ‘U bent voorzitter en verdediger van de rechtsstaat. Je moet de regels handhaven.’

BIJ1-Kamerlid Silvana Simons riep Bergkamp op om te zorgen voor een ‘veilige werkplek’ voor alle Kamerleden en om actie te ondernemen bij ‘expliciete racistische en opruiende woorden’.

Stilte

Bergkamp heeft drie instrumenten tot haar beschikking om Kamerleden aan te pakken die het parlementaire protocol overtreden. Ze kan ze een formele opwarming geven, ze kan hun spreekrecht ontnemen en ze kan ze uit de zaal laten verwijderen.

De NRC zei in zijn analyse: dat Kamerleden nu assertiever zijn in het eisen dat er actie wordt ondernomen tegen Wilders.

‘Je kunt verandering voelen’, zei de krant, voordat hij verwees naar onrust over de coronavirusregels, de bedreigingen tegen politici en journalisten en waarschuwingen over ‘tribunalen’ van extreemrechts FvD. Kamerleden, aldus de krant, ‘zijn steeds minder bang om een ​​verband te leggen tussen de woorden van politici en wat er online en op straat gebeurt.’

Minister van Justitie Dilan Yesilgöz (VVD), die Turkse roots heeft, was het doelwit van een eerdere aanval door Wilders, die kort na haar benoeming een tweet stuurde waarin ze liet doorschemeren dat ze hem liever ‘onder de grond’ zou zien en zijn persoonlijke bescherming zou kunnen verwijderen .

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment