Kamerleden roepen op tot actie tegen Tata Steel, sommigen suggereren gedeeltelijke nationalisatie

Kamerleden roepen op tot actie tegen Tata Steel, sommigen suggereren gedeeltelijke nationalisatie

Kamerleden riepen op tot strengere milieunormen voor de Tata-staalfabriek in IJmuiden, stelden voor de meest vervuilende operaties te sluiten en pleitten zelfs voor gedeeltelijke nationalisatie tijdens het drie uur durende debat van donderdag.

Het debat kwam tot stand na de publicatie van een rapport vorige week waarin werd geconcludeerd dat stof in de regio IJmuiden veel metalen, zoals lood, en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) bevat.

Vooral de vervuiling, die het hoogst was in de badplaats Wijk aan Zee, is ‘ongewenst voor de gezondheid van kinderen’, aldus het RIVM. Ook in een eerder rapport van het RIVM stond dat de luchtkwaliteit in het gebied ook slecht tot onvoldoende is.

SP-raadslid Renske Leijten riep het demissionaire kabinet op om snel een besluit te nemen over wat te doen met de fabriek, die verantwoordelijk is voor duizenden banen in het gebied.

Demissionair minister van Economische Zaken Steven van Weyenberg vertelde de Kamerleden echter dat wijzigingen in de emissieregels een ingrijpen van Brussel zouden vereisen en dat dat jaren zou duren. ‘Binnen Europa is er een heel andere visie op de staalindustrie’, zegt hij.

Kamerleden zijn bereid om Tata te helpen haar impact op het milieu te verminderen door middel van subsidies, bijvoorbeeld om staal te produceren op waterstof in plaats van kolen en andere bronnen.

En Kamerleden uit het hele politieke spectrum, waaronder de coalitiepartijen VVD en CDA, stelden het kabinet zelfs voor om een ​​belang in het bedrijf te nemen.

‘In deze unieke situatie moet het kabinet alle opties overwegen om het landsbelang te waarborgen’, zegt VVD-Kamerlid Silvio Erkens.

Het debat wordt volgende week donderdag voortgezet.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment