Kamerleden maken zich steeds meer zorgen over het delen van informatie met pro-Russische FvD: AD

Kamerleden maken zich steeds meer zorgen over het delen van informatie met pro-Russische FvD: AD

Kamerleden maken zich steeds meer zorgen over het delen van vertrouwelijke informatie over de Nederlandse rol in Oekraïne met pro-Russische Forum voor Democratie-politici, de ADVERTENTIE dinsdag gemeld.

De krant citeert een parlementslid die zegt dat ‘FvD-politici buiten de deur gehouden moeten worden’ [committee] bijeenkomsten waarin met voorrang gevoelige informatie over Rusland wordt gedeeld. De PVV heeft het voordeel van de twijfel.’

VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans zei dat er ‘alarmbellen’ gingen rinkelen toen FvD-leider Thierry Baudet Rusland bleef steunen na de invasie van Oekraïne. Maar een komend onderzoek naar vermeende Russische financiële steun aan de partij zal moeten uitwijzen of Baudet nauwe banden heeft met het land voordat hij wordt uitgesloten, zei hij.

GroenLinks-leider Jesse Klaver, die de motie voorstelde om de vermeende financiële banden van Baudet met Rusland te onderzoeken, zei dat partijen als FvD en PVV de toegang tot vertrouwelijke informatie moeten worden ontzegd.

‘We moeten ons niet alleen beschermen tegen de Russen, maar ook tegen interventie hier in Nederland’, zei hij tegen de krant.

D66-Kamerlid Joost Sneller zei dat er ‘een smoking gun’ nodig zou zijn om Baudet uit te sluiten van vergaderingen. ‘Als hij niet wordt gezien als een onafhankelijk parlementslid of als er geen vertrouwelijke informatie wordt gelekt, hebben we redenen om hem uit te sluiten’, zei hij.

Commissie

Vorige week zei minister van Defensie Kajsa Ollongren dat het nieuws over wapenleveringen aan Oekraïne niet langer publiekelijk zou worden gedeeld, maar alleen zou worden onthuld aan een speciale parlementaire commissie, die zich richt op veiligheidskwesties.

De commissie (CIVD) bestaat alleen uit de fractievoorzitters van de VVD, D66, CDA en PVV als de vier grootste partijen in de Tweede Kamer.

Het is niet de eerste keer dat de partij van Baudet wordt uitgesloten van overheidsinformatie. Plannen voor de aankoop van Rembrandts vaandeldrager werden niet gedeeld met de FvD-leider uit angst voor lekken naar de pers, aldus het AD.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment