Kamerleden akkoord om nationaal verbod op lachgas te versnellen

Kamerleden akkoord om nationaal verbod op lachgas te versnellen

Foto: Hanneke Sanou

Een grote meerderheid van de Kamerleden heeft donderdag laat ingestemd met een motie om een ​​nationaal verbod op de verkoop van lachgas te versnellen, ondanks het besluit van de demissionaire regering om het besluit uit te stellen.

Minister van Volksgezondheid Paul Blokhuis was van plan om het gas in 2022 naast cannabis en qat op de opiumwet B-lijst op te nemen, wat een de facto verbieden. Gebruikers zouden niet strafrechtelijk worden vervolgd, maar bezit, handel, productie en invoer zouden illegaal zijn.

Dat proces wordt nu versneld, zodat de ontwerpwet, die er al is, door de Kamerleden kan worden gestemd zodra de Raad van State advies uitbrengt. Dat, verwachten parlementsleden, kan een kwestie van maanden zijn.

Sommige gemeenten hebben al verboden de verkoop van lachgas in cafés en festivals, maar parlementsleden zeiden dat een nationaal verbod dringend nodig is.

‘Elk weekend zien artsen tientallen kinderen die lachgas hebben gebruikt. Dat maakt duidelijk hoe schadelijk deze rommel is’ RTL Nieuws citeerde ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker.

Het chronische gebruik van lachgas kan vitamine B12 aantasten, wat op zijn beurt het ruggenmerg kan beschadigen. Patiënten ontwikkelen zwakte in hun benen, armen, romp en tintelingen en gevoelloosheid die geleidelijk verergeren.

Uit onderzoek dat eerder dit jaar door het Trimbos-instituut is gepubliceerd, blijkt dat ruim 37% van de Nederlandse feestgangers regelmatig lachgas gebruikt en dat jongeren dit het meeste doen.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment