Kabinet Rutte III vestigt niet benijdenswaardig record voor moties van wantrouwen

Kabinet Rutte III vestigt niet benijdenswaardig record voor moties van wantrouwen

Geen enkele regering in de Nederlandse geschiedenis heeft zoveel moties van wantrouwen of afkeuring gekregen als de huidige regering van Mark Rutte, meldt de Telegraaf maandag.

Sinds het aantreden in 2017 het derde kabinet-Rutte heeft 36 moties van wantrouwen en 15 afkeuringsstemmen gekregen.

Geen enkele minister is afgetreden na het verliezen van een motie van wantrouwen sinds 1939, maar er zijn recente gelegenheden geweest waarbij kabinetsleden ontslag namen voordat ze konden worden gestemd, met name afgelopen januari, toen de hele regering aftrad vanwege de behandeling van de kinderopvangtoeslag schandaal.

Tot de eeuwwisseling werden moties van wantrouwen gezien als een laatste redmiddel, maar sinds 2007 zijn ze een vast onderdeel van debatten geworden. Het vierde kabinet van Jan Peter Balkenende stond tussen 2007 en 2010 tegenover 16, gelijk aan het aantal voor de hele periode van 1951 tot 2007.

De drie kabinetten van Rutte hebben sinds 2010 in totaal 67 moties van wantrouwen en 24 moties van afkeuring ingediend. Het huidige kabinet is het onderwerp geweest van zes moties van wantrouwen sinds het zijn mandaat in januari verloor, waarvan drie in de afgelopen zes weken.

Kabinetleden zijn niet verplicht af te treden als ze een stemming over een motie van afkeuring verliezen, maar D66-leider Sigrid Kaag trad in september af als minister van Defensie toen Kamerleden haar behandeling van de evacuatie van Kabul afkeurden.

Kaag had kritiek geuit op Rutte omdat hij niet aftrad als premier nadat hij in april een vergelijkbare stemming had verloren. Minister van Defensie Ank Bijleveld kreeg ook kritiek op de situatie in Afghanistan en nam een ​​dag later ontslag dan Kaag, nadat ze aanvankelijk had gezegd in functie te blijven.

De explosie van wantrouwenstemmen gaat hand in hand met de opkomst van populistische partijen zoals de anti-islam-PVV van Geert Wilders. Wilders en zijn collega’s hebben 42 van de 83 moties ingediend waarmee de laatste vier kabinetten werden geconfronteerd, terwijl de volgende meest productieve partij, de socialisten (SP), er 14 hebben ingediend.

Elf van de PVV-moties zijn gericht aan Mark Rutte, terwijl acht het aftreden van het hele kabinet opriepen. In september 2009 dienden Rutte en Wilders beide moties van wantrouwen in tegen de vierde coalitie van Balkenende.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment