Kabinet dringend in overleg met Groningen over openhouden gasvelden

Kabinet dringend in overleg met Groningen over openhouden gasvelden

De mijnbouwwaakhond van het kabinet heeft er bij ministers op aangedrongen om de mensen in Groningen te raadplegen over verlenging van de gasproductie in de provincie na 2024.

Dat zei minister van Mijnen Hans Vijlbrief vorige week het kabinet zou doorzetten met plannen om het Groningen-gasveld stil te leggen ondanks de onzekerheid over de energievoorziening en stijgende prijzen, mede veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne.

Maar Stef Depla, voorzitter van de Mijnraad, vertelde Nieuwsuur dat ministers nu met mensen in de noordelijke provincie moeten praten in plaats van te wachten tot hun hand wordt gedwongen door een energiecrisis.

‘We moeten ons afvragen of het ministerie een goed overzicht heeft van alle scenario’s die kunnen ontstaan ​​als de gastoevoer wordt afgesloten’, zegt hij.

‘Het zijn onzekere tijden. We weten niet of Poetin het gas gaat dichtdraaien of we zullen dat doen, maar we moeten maatregelen nemen zodat we voorbereid zijn en geen dingen doen waar we uiteindelijk spijt van krijgen.

Depl wees naar recente onderzoeken in Groningen wat aangeeft dat, ondanks de aardbevingsschade veroorzaakt door de gaswinning in de regio, 83% van de mensen wilde stoppen met de invoer van Russisch gas. Een meerderheid was bereid de productie tijdelijk te verhogen om de afhankelijkheid van Rusland te verminderen.

‘Wacht een jaar’

‘Het kabinet wil zijn belofte om Groningen zo snel mogelijk te sluiten nakomen, maar binnen een jaar sluiten, wat onze flexibiliteit beperkt, is niet zo’n goed idee omdat we ook proberen onze reserves zoveel mogelijk op te bouwen’ .

‘We zeggen dat het beter is om een ​​jaar of twee te wachten en met de Groningers te praten over wat het voor hen betekent en welke voorwaarden ze zouden willen.’

Volgens de huidige plannen wordt de productie in Groningen dit jaar tot een minimum teruggebracht om genoeg gas te produceren om Nederland in 2024 een koude winter door te komen, waarna het veld voorgoed wordt stilgelegd.

Risico op aardbevingen

Het besluit om het veld te ontmantelen werd genomen nadat bleek dat de winning een reeks kleine aardbevingen had veroorzaakt die gebouwen in de hele provincie hebben gedestabiliseerd. Er is tot nu toe ongeveer 1,2 miljard euro aan compensatie uitgekeerd.

De Groninger Bodem Beweging (GBB), die opkomt voor de slachtoffers van aardbevingsschade, zegt dat als de gastoevoer blijft draaien, mensen worden blootgesteld aan ‘het reële risico’ van verdere en sterkere bevingen. ‘Veel huizen in de aardbeving zijn er nog steeds niet tegen bestand’ zei de organisatie op haar website:.

De GBB wijst er ook op dat Groningengas geen directe vervanging is voor Russisch gas, omdat het laagcalorisch is, wat betekent dat het een lager stikstofgehalte heeft en moet worden omgezet voordat het kan worden gebruikt in landen waarvan de netwerken zijn geconfigureerd voor hoogcalorische gas.

Depl zei dat de inspanningen om kwetsbare gebouwen te stabiliseren moeten worden opgevoerd om meer gas veilig te kunnen produceren. ‘De veiligheid van de mensen in Groningen wordt niet bepaald door of we een jaar lang wat meer gas winnen, maar door het stabilisatieprogramma.’

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment