Jongeren die verdacht worden van mishandeling op Mallorca worden in Nederland berecht

Jongeren die verdacht worden van mishandeling op Mallorca worden in Nederland berecht

Standbeeld van gerechtigheid.

De Nederlanders die verdacht worden van de dodelijke aanslag op Carlo Heuvelman twee weken geleden op Mallorca zullen alsnog in Nederland worden berecht, op verzoek van de Spaanse onderzoeksrechter, het OM heeft aangekondigd.

‘De Spaanse rechter in de zaak heeft bepaald dat het onderzoek moet worden uitgevoerd door de Nederlandse autoriteiten. Dat verzoek hebben we gehonoreerd’, zegt OM-woordvoerder Bart Nitrauw tegen de omroep ons.

Het Spaanse openbaar ministerie heeft zijn beslissing niet toegelicht, maar volgens de Leidse universiteitshoogleraar Jannemieke Ouwerkerk kan een van de redenen de complexiteit van de zaak zijn.

‘De Spaanse autoriteiten hebben misschien besloten dat het uitvaardigen van een individueel Europees aanhoudingsbevel voor elk van de mannen een te ingewikkeld proces zou zijn. Elk bevel moet precies specificeren wie van wat wordt beschuldigd. Een andere reden kan zijn dat de familie van het slachtoffer een verzoek heeft ingediend om de zaak hier te behandelen’, aldus Ouwerkerk.

Ouwerkerk zei dat een transfer al heel vroeg in de maak was. Vorige week startte het Nederlandse Openbaar Ministerie een eigen onderzoek nadat twee andere Nederlanders beweerden te zijn aangevallen door dezelfde groep die Heuvelman aanviel. Deze zaken zullen aan het dossier worden toegevoegd, aldus het Openbaar Ministerie.

Internationaal advocaat Bob Kaarls zei dat het feit dat de mannen het eiland ontvluchtten voordat ze konden worden aangehouden het de Spaanse politie erg moeilijk maakte. ‘En ik kan me voorstellen dat de autoriteiten op Mallorca er niet op gebrand zijn om media-aandacht te richten op toeristen die het slachtoffer zijn van geweld daar’, voegde hij eraan toe.

Vertaling

De overdracht is niet eenvoudig. Het Nederlandse Openbaar Ministerie zal nog moeten vaststellen dat de personen die als verdachten zijn genoemd volgens de Nederlandse wet verdachten zijn en dat alle op de zaak betrekking hebbende stukken in het Nederlands vertaald moeten worden, wat tot twee weken kan duren.

Wel zijn er volop videobeelden beschikbaar waarop getuigen Nederlands spreken en het Openbaar Ministerie heeft deze mensen opgeroepen zich te melden.

Een proces in Nederland zal de vermeende daders helpen, zei Ouwerkerk. ‘Het is beter dat ze hier worden berecht waar ze de taal kunnen begrijpen,’ zei ze. Wat de straftoemeting betreft, zei ze dat ondanks verschillen in de rechtsstelsels de daadwerkelijke duur van een misdrijf waarschijnlijk min of meer hetzelfde zal zijn.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment