Japanse bladvlo lost mogelijk het Nederlandse duizendknoopprobleem op

Japanse bladvlo lost mogelijk het Nederlandse duizendknoopprobleem op

De Japanse bladvlo, de natuurlijke vijand van de Japanse duizendknoop, heeft de Nederlandse winter overleefd en kan ingezet worden in de strijd tegen de invasieve plant, constateren onderzoekers van het Biologisch Instituut van de Universiteit Leiden.

De bladvlooien (aphalari itadori), die zich voeden met het sap dat duizendknoopknoppen nodig hebben om te groeien, werden losgelaten op drie proeflocaties in oktober vorig jaar.

Ze vielen niet alleen de duizendknoop aan, ze plantten zich ook voort. ‘Het is heel belangrijk dat ze dat deden, want we hebben veel vlooien nodig om het probleem aan te pakken’, zegt hoofdonderzoeker Suzanne Lommen tegen de omroep. ons.

Duizendknoop, die met een snelheid van 10 centimeter per dag groeit en schade aanricht aan gebouwen, wegen en leidingen, is uiterst moeilijk uit te roeien. Gifinjecties, elektrocutie en kokend water zijn allemaal geprobeerd als remedies, maar tot nu toe heeft niets geholpen.

Onderzoekers ontdekten toen dat het onkruid niet floreerde in Japan en ontdekten al snel dat het in toom werd gehouden door de bladvlo.

Op een van de voor het experiment gekozen locaties, een fietspad in Amsterdam Zuid, hadden de vlooien de plant tot een meter hoog gehouden, terwijl hij normaal tot vijf zou zijn geschoten.

‘Als de vlo hier een vaste waarde wordt, hebben we een goedkope en milieuvriendelijke manier om duizendknoop in toom te houden, die we kunnen combineren met duurdere methoden’, zegt Lommen.

Net als de plant, die hier oorspronkelijk in de 19e eeuw werd gebracht en voor sierdoeleinden werd gehouden, is de vlo een exotisch soort en moest er toestemming worden gevraagd voor introductie in Nederland. Als de vlooien erin slagen om genoeg duizendknoop te doden, zal hun aantal ook afnemen omdat ze niet overschakelen naar andere planten, zei Lommen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment