Ja/Ja sticker voor ongewenste e-mail krijgt goedkeuring van de rechtbank

Ja/Ja sticker voor ongewenste e-mail krijgt goedkeuring van de rechtbank

De gemeente Amsterdam mocht volgens een rechterlijke uitspraak een opt-in-systeem invoeren voor aan huis bezorgde junkmail en gratis kranten.

Vanaf begin januari 2018 verbood de gemeente Amsterdam ongeadresseerde junkmail tenzij huishoudens een ‘Ja/Ja’-sticker op hun brievenbus hadden geplakt, wat betekende dat ze zowel ongevraagde post als kranten wilden.

Maar mailshot-organisaties MailDB en KVGO bracht de zaak naar de hoogste Nederlandse civiele rechter, de Hoge Raad, en beweerde dat hun recht om dergelijke advertenties te verspreiden onder Europese wetgeving was beschermd.

Op vrijdag echter, Hoge Raad vond dat het nieuwe systeem van Amsterdam, bedoeld om papierverspilling te verminderen wanneer mensen gewoon ongewenste junkmail weggooiden, binnen haar recht was.

Een lagere rechtbank had eerder geoordeeld dat de uitspraak niet in strijd was met wetten inzake eerlijke handelspraktijken, de postwet, eigendomsrechten van ondernemers of andere juridische of administratieve beginselen. Nu is de hoogste burgerlijke rechtbank in het land overeengekomen dat een opt-in-systeem wettelijk is toegestaan ​​en binnen de rechten van een gemeente valt, volgens de milieuwetten.

Loco-burgemeester van Amsterdam voor Milieu Marieke van Doorninck zei in een persbericht: ‘Ik ben blij met deze uitspraak omdat de ja/ja-sticker veel minder zwerfvuil betekent. De afgelopen jaren hebben we gezien dat andere gemeenten deze uitspraak niet hebben afgewacht, maar soortgelijke regels hebben opgesteld voor gedrukte reclame.’

Stadsstudies suggereren dat 19% van de brievenbussen in de stad nu een ja/ja-sticker heeft en de reclame ontvangt, terwijl vóór de nieuwe uitspraak bijna de helft junkmail ontving – wat volgens Amsterdam 33 kg afval per huishouden per jaar oplevert.

De KVGO instantie zei in een persbericht dat het een klacht zou indienen bij de Europese Commissie wegens vermeende schending van de Europese wet, en beweerde dat het vonnis geen precedent schept voor andere Nederlandse gemeenten, die naar verluidt al soortgelijke plannen aan het maken voor ongewenste e-mail.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment