IVF-belastingvoordeel moet ook gelden voor homoparen, gerechtelijke regels

IVF-belastingvoordeel moet ook gelden voor homoparen, gerechtelijke regels

Twee Gelderse mannen die een deel van de kosten inhielden voor het betalen van een draagmoeder in de VS om hun baby te krijgen via ivf-behandeling, werden wel gediscrimineerd toen de belastingdienst de claim afwees, Nederlandse rechters zei op woensdag.

Een rechtbank in Arnhem oordeelde dat de huidige regels, die niet toestaan ​​dat de kosten van ivf-behandelingen worden afgetrokken, behalve in geval van onvruchtbaarheid, ziekte of lichamelijke handicap, discriminerend zijn voor een homopaar.

De twee mannen zouden nooit op de natuurlijke manier een kind kunnen krijgen en dit is niet anders dan een vrouw die geen kind kan krijgen omdat ze onvruchtbaar is, aldus de rechters. Het feit dat zij, maar niet de mannen, de medische kosten van de inkomstenbelasting kon aftrekken, vonden ze discriminatie.

De rechtbank zegt echter niet te kunnen beslissen of de kosten van de ivf-behandeling in dit specifieke geval in aftrek kunnen worden gebracht van de belasting, omdat dat te ver zou gaan als tolk van de wet.

In plaats daarvan zouden Kamerleden en minister moeten proberen om via wetgeving een oplossing voor deze ongelijke behandeling te vinden. ‘De keuze is aan de wetgevers’, zei de rechtbank.

De totale kosten van de behandeling bedroegen ongeveer € 140.000, en de biologische vader van het kind had geprobeerd € 37.000 van belasting af te trekken.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment