Italiaanse drugsfabrikant beboet van 20 miljoen euro door Nederlander voor het verhogen van de prijs van drugs

Italiaanse drugsfabrikant beboet van 20 miljoen euro door Nederlander voor het verhogen van de prijs van drugs

Foto: Depositphotos.com

De Italiaanse medicijnfabrikant Leadiant heeft een boete van bijna 20 miljoen euro gekregen van de Nederlandse mededingingsautoriteit ACM voor het opdrijven van de prijs van een medicijn voor de behandeling van een zeldzame stofwisselingsziekte met meer dan 6000%.

Autoriteit Consument & Markt aangekondigd op dinsdag dat het het in Pomezia gevestigde farmaceutische bedrijf een boete van 19,6 miljoen euro zou opleggen voor het herhaaldelijk verhogen van de prijs van het medicijn CDCA sinds het het patent in 2008 verwierf.

Toen Leadiant de rechten op de behandeling voor cerebrotendineuze xanthomatose kocht, werd het medicijn verkocht voor € 46 voor 100 capsules. In 2009 bracht het bedrijf hetzelfde medicijn uit onder een nieuwe naam, waardoor de prijs werd verhoogd tot € 885 voor 100 capsules. In 2019 verkreeg Leadiant de exclusieve rechten om het medicijn te verkopen en de prijs schoot omhoog naar € 14.000 voor 100 capsules, een stijging van 6645,65% ten opzichte van de prijs tien jaar eerder.

‘Na een kleine investering met een laag risico voerde Leadiant een enorme prijsverhoging door voor een medicijn dat al jaren bestond. In dit geval was er helemaal geen innovatie. Wij beschouwen dit als een zeer ernstige overtreding”, zegt Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van ACM in een verklaring.

Zo’n 60 mensen in Nederland lijden aan de zeldzame erfelijke ziekte die het lichaam verhindert om vetten af ​​te breken. Onbehandeld veroorzaakt de ophoping van lipiden hersenbeschadiging en zelfs de dood. CDCA helpt het lichaam de vetten op de juiste manier af te breken en patiënten zullen het hun hele leven gebruiken.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment