Invader rivierkreeften richten grote schade aan in vijver Ede, duizenden worden gevangen

Invader rivierkreeften richten grote schade aan in vijver Ede, duizenden worden gevangen

De Amerikaanse indringer. Foto: Mike Murphy via Wikimedia Commons

In de Proosdij-vijver in Ede zijn meer dan 11.000 Amerikaanse rivierkreeften gevangen in een poging van een maand om de populatie onder controle te krijgen.

Het aantal indringers van rivierkreeften overtrof ruimschoots de verwachte vangst van tussen de 2.000 en 4.000. Toen de waterkwaliteit in de vijver begon te verslechteren en het plantenleven verdween, besloten lokale waterschappen in actie te komen.

Men denkt dat de rivierkreeften – Procambarus clarkii, of rode moeraskreeften – vanuit hun geboorteland de Verenigde Staten zijn gereisd in de ballasttanks van grote vrachtschepen en goed zijn aangepast aan de lokale waterwegen. Ze komen vooral veel voor in Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland en de Vereniging van Gemeenten VNG heb gebeld op het ministerie van Landbouw om actie te ondernemen.

Voor het eerst gespot in Nederlandse wateren in 1985 en zonder natuurlijke vijanden, wordt aangenomen dat het aantal rivierkreeften nu in de miljarden loopt. Hun aanwezigheid vormt een bedreiging voor de waterflora en -fauna en ze beschadigen ook rivieroevers.

De visexpeditie op rivierkreeft, opgezet door onderzoeksbureau ATKB met hulp van een lokale visvereniging, heeft geleid tot iets helderder water, vertelt visser Peter Dorlas. lokale omroep Gelderland.

‘We hopen dat de banken ook wat veiliger zijn. De rivierkreeften graven gaten in de oever. Je gaat op je viskruk zitten en de poten verdwijnen in de grond of je belandt in het water. Kinderen kunnen in de gaten stappen en hun enkels verstuiken. Het is ronduit gevaarlijk.’

Dorlas zei dat de vijver waarschijnlijk elk jaar moet worden ontdaan van rivierkreeften om de populatie onder controle te houden.

Na de zomer wordt de vijver opnieuw gecontroleerd op eventuele overgebleven rivierkreeftjes. Degene die zijn gevangen zullen worden verkocht aan restaurants.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment