Internationale studenten zijn eenzaam en hebben hulp nodig, zeggen actiegroepen

Internationale studenten zijn eenzaam en hebben hulp nodig, zeggen actiegroepen

Internationale studenten worden hard getroffen door eenzaamheid en geldproblemen en de overheid zou meer moeten doen om te helpen, zeiden de Nederlandse studentenorganisaties ISO en LSVB maandag.

Met name door de coronamaatregelen en de overstap naar online cursussen hebben internationale studenten het moeilijk om vrienden te maken. Zo’n 70% heeft zich eenzaam en depressief gevoeld tijdens hun verblijf in Nederland, blijkt uit voorlopig onderzoek van de internationale onderwijsorganisatie Nuffic, zeggen de studentenorganisaties.

Momenteel volgen zo’n 115.000 internationale studenten een opleiding aan een Nederlandse universiteit of hogeschool.

‘Internationale studenten brengen kennis, ervaring en cultuur naar Nederland, maar krijgen er veel eenzaamheid, hoge werkdruk en gebrek aan hulp voor terug’, zegt Lisanne de Roos, voorzitter van studentengroep ISO.

Kamerleden bespreken woensdag de internationalisering van het Nederlandse onderwijssysteem en de studentengroepen zeggen dat er meer moet worden gedaan om internationale studenten met psychische problemen te helpen.

‘Er moet structureel onderzoek worden gedaan naar het welzijn, de woonsituatie en de sociale integratie van internationale studenten om meer te weten te komen over hun werkelijke situatie’, stellen de ISO en LSVB.

De studentengroepen willen ook dat de regering de regels versoepelt die zeggen dat Europese studenten alleen aanspraak kunnen maken op een gratis OV-chipkaart en geld lenen als ze meer dan 56 uur per maand werken.

Lopende geldzakken waar niemand om geeft

‘Dat is voor veel studenten bij een voltijdopleiding te veel’, zegt LSVB-voorzitter Ama Boahene. ‘Ze kunnen niet lenen en ze verdienen niet genoeg om de eerste levensbehoeften te betalen.’ De arbeidsduureis moet worden teruggebracht naar 32 uur per maand, stellen de studentengroepen.

Ben jij een internationale student en wil je jouw ervaringen met studeren hier delen tijdens de coronavirus pandemie. Stuur een e-mail naar editor@dutchnews.nl

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment