Internationaal gerechtshof in Den Haag roept Rusland op om agressie in Oekraïne te stoppen

Internationaal gerechtshof in Den Haag roept Rusland op om agressie in Oekraïne te stoppen

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag op woensdag riep Rusland op om de militaire operaties die het op 24 februari in Oekraïne was begonnen ‘onmiddellijk op te schorten’.

De stemming, met een meerderheid van 13 tegen twee, waarbij Rusland en China het oneens waren, volgde op een oproep van Oekraïne voor een snelle hoorzitting na het begin van de invasie.

Oekraïne heeft Rusland beschuldigd van het manipuleren van het concept van genocide om zijn militaire agressie te rechtvaardigen en riep de rechtbank op om vast te stellen dat ‘Rusland geen wettelijke basis heeft om in en tegen Oekraïne op te treden met het doel een vermeende genocide te voorkomen en te bestraffen’.

De Russische president Vladimir Poetin heeft gezegd dat de Russische invasie van Oekraïne, of wat hij noemt een ‘speciale militaire operatie’, is om een ​​einde te maken aan de ‘genocide’ van de miljoenen mensen die in de regio’s Loehansk en Donetsk in Oekraïne wonen.

De president van de rechtbank, Joan Donoghue, zei dat de rechtbank geen ‘bewijs’ had dat de Russische beschuldigingen van genocide op Oekraïens grondgebied ondersteunt. Bovendien, zei ze, was het ‘twijfelachtig’ dat het Genocideverdrag enige bevoegdheid geeft voor het gebruik van geweld in een andere staat.

De zaak draait om een ​​verdrag uit 1948 over het voorkomen van genocide, dat zowel door Rusland als Oekraïne is ondertekend.

Het ICJ is de hoogste VN-rechtbank voor het oplossen van geschillen tussen staten en zaken duren meestal jaren om op te lossen. Het heeft echter wel een versnelde procedure om te kijken naar verzoeken om ‘voorlopige maatregelen’ zoals Oekraïne heeft gevraagd.

Ondanks de uitspraak in het voordeel van Oekraïne, heeft de rechtbank niets in haar macht om een ​​uitspraak af te dwingen. Rusland was niet aanwezig bij de hoorzittingen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment