Inspecteurs roepen op tot actie om achteruitgang in schoolnormen te keren

Inspecteurs roepen op tot actie om achteruitgang in schoolnormen te keren

Er moet actie worden ondernomen om de achteruitgang van het Nederlandse onderwijs, met name taal en rekenen, te keren, zeggen schoolinspecteurs in een nieuw rapport.

De trend moet gekeerd worden, stellen de inspecteurs, want een groeiend aantal leerlingen verlaat de school zonder de juiste vaardigheden. Op de basisschool is vooral rekenen een probleem, op de middelbare school blijven rekenen en lezen achter.

Landen als Zweden en Ierland hebben de achteruitgang van het onderwijs ongedaan gemaakt door te focussen op basisvaardigheden en aandacht te besteden aan het vergroten van de kennis en vaardigheden van leraren, zeggen de inspecteurs.

Tegelijkertijd leggen ze het onderwijs geen nieuwe taken meer op, zodat leraren zich kunnen richten op het verhogen van de normen.

Met een gecoördineerde aanpak, waarbij iedereen in het onderwijs wordt betrokken, kan de achteruitgang binnen twee jaar worden teruggedraaid, aldus de inspecteurs.

Maastricht University-hoogleraar Inge de Wolf zegt tegen de NOS dat scholen en schoolleiders grotendeels worden overgelaten aan het zelf oplossen van problemen. ‘Leraren en schoolleiders zijn zich bewust van de problemen, maar zien door de verschillende oplossingen door de bomen het bos niet meer’, zegt ze.

Het ministerie van Onderwijs zegt dat het momenteel werkt aan een plan om de basisvaardigheden te verbeteren, en ook het loon van leraren zal verhogen en de werkdruk zal verminderen.

De inspectie deed vorig jaar een soortgelijke oproep tot actie.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment