Inflatie bereikt 5,7% in december, waardoor het jaarcijfer op 2,7% komt

Inflatie bereikt 5,7% in december, waardoor het jaarcijfer op 2,7% komt

De inflatie bereikte in december 5,7%, waardoor het jaarlijkse percentage op 2,7% kwam, zei het nationale statistiekbureau CBS dinsdag.

De stijging in december was 0,5 procentpunt hoger dan in november en was grotendeels toe te schrijven aan hogere brandstof- en voedselprijzen, aldus het CBS. De energieprijzen stegen in december met bijna 75%, na een stijging van 57% in de voorgaande maand.

Europees statistiekbureau Eurostat meldde vorige week dat de Nederlandse inflatie volgens Europese methodes in december weer is gestegen tot 6,4%.

Het belangrijkste verschil tussen de twee systemen is de rol van huisvesting. Het Europese systeem voor het berekenen van inflatie, of HICP, houdt geen rekening met woonlasten, maar het CPI, of het Nederlandse systeem, houdt rekening met ontwikkelingen op de huurwoningmarkt.

Nederland heeft momenteel de zesde hoogste inflatie in de eurozone. In buurland België is dat 6,5%, in Duitsland 5,7%.

Het EU-gemiddelde was in december 5%, iets meer dan in november, aldus Eurostat.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment