IND monitort etnische samenstelling van bedrijfsbazen met ‘kennismigranten’-regeling

IND monitort etnische samenstelling van bedrijfsbazen met ‘kennismigranten’-regeling

De Nederlandse immigratiedienst IND heeft etnische profielen opgesteld van duizenden bedrijfseigenaren die een visum hadden aangevraagd om personeel van buiten de EU in te laten werken in het kader van de kennismigrantenregeling, de NRC meldde zaterdag.

De IND registreerde het geboorteland van bedrijfseigenaren die in dienst wilden kennismigranten als onderdeel van een risicoprofiel, dat volgens functionarissen zou helpen bij het bestrijden van visumfraude. Jaarlijks komen zo’n 10.000 mensen naar Nederland met een speciaal kennismigrantenvisum.

Zo’n 1.400 bedrijven hebben een aanvraag ingediend om werknemers in het kader van de regeling voor hoogopgeleide migranten aan te trekken, waaronder start-ups, grote namen als Accell, Organon en Thalys, en universiteiten en internationale scholen. Hun namen zijn opgenomen in een openbaar register.

cheques

Bedrijven, die strenge controles moeten ondergaan om in aanmerking te komen, moeten aantonen dat de werknemer over de nodige vaardigheden beschikt en dat de kandidaat moet verdienen een salaris van minimaal € 4.840 bruto per maand indien ouder dan 30 jaar. De looneisen zijn lager voor jongeren en voor academici.

Uit het NRC-rapport blijkt echter dat bedrijven ook zijn beoordeeld op hun bestuurssamenstelling. Het risicomodel omvatte zowel het aantal werknemers, de oprichtingsdatum en de sector als de categorie ‘overige indicatoren’.

‘De achtergrond van de gehele directie is vastgesteld als Nederlands, westers, niet-westers of een combinatie’, aldus de NRC. ‘Deze informatie is afkomstig uit de database van de Kamer van Koophandel, waarin de geboorteplaats van bedrijfsfunctionarissen is opgenomen.’

Privacy

Dit was gebaseerd op de veronderstelling dat bedrijven die worden geleid door iemand met een ‘niet-westerse’ achtergrond, eerder de regels overtreden en vaker gecontroleerd zouden moeten worden, aldus de krant.

Volgens immigratie- en privacyadvocaten was het systeem van de IND discriminerend en in strijd met de privacywetgeving, en de privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens bereidt zich voor om ‘passende maatregelen’ te nemen, aldus de krant.

Het bureau legde de belastingdienst eerder een boete op van € 2,7 miljoen voor het schenden van de privacy van duizenden mensen dubbele nationaliteit belastingbetalers door hun etnische afkomst vast te leggen in een vervolg op het kinderopvangtoeslagschandaal.

Etnische profilering

Immigratieadvocaten waarschuwden in 2017 dat het systeem neerkwam op etnisch profileren, maar het duurde tot mei 2021 voordat het werd stopgezet. De IND vertelde NRC dat de nationaliteiten van bedrijfsleiders ‘nul’ invloed hebben op het al dan niet uitvoeren van extra controles.

‘Ondanks dat de informatie over de samenstelling van het bestuur niet is gebruikt’ [in assessing the risk of fraud],,De IND betreurt het dat de registratie niet eerder is stopgezet”, zegt de organisatie tegen de radio programma Argosdie ook meewerkte aan het onderzoek.

Een nieuw algoritme wordt momenteel ontwikkeld en wordt beoordeeld door de Universiteit Utrecht en onderzoeksinstituut TNO, aldus de IND.

 

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment