Inbeslagnames van cocaïne bereiken nieuw record; 68 ton gevonden in havens dit jaar

Inbeslagnames van cocaïne bereiken nieuw record; 68 ton gevonden in havens dit jaar

Douane en politie hebben dit jaar tot dusver 68 ton cocaïne in beslag genomen in Nederlandse havens en luchthavens, ruim boven het record van vorig jaar van bijna 50 ton.

De meeste drugs zijn aangetroffen in containers in de Rotterdamse haven. ‘Wat ons verbaast, is de enorme toename van grote zendingen’, zegt douanechef Nanette van Schelven omroep NOS.

Dit jaar zijn er zeker negen zendingen gevonden van in totaal meer dan 1.000 kilo. De grootste was die van 4,2 ton cocaïne, verstopt in zakken sojabonen en verspreid over twee containers.

Er worden meer drugs gevonden omdat teams beter kunnen inschatten welke containers risico lopen. Drones en duikteams worden ook gebruikt om zendingen te traceren, zei ze.

In de haven werden ook meer dan 400 mensen gearresteerd die wachtten om zendingen naar nieuwe locaties te verplaatsen. Vorig jaar werden 281 mensen betrapt op het verplaatsen van drugs.

In de lucht

Ook op vrachtvluchten via Schiphol werd meer cocaïne vervoerd. In 2020 werd op de luchthaven 700 kilo cocaïne in beslag genomen, maar dit jaar was dat opgelopen tot 1.800 kilo. In passagierstassen werd ook zo’n 500 kilo gevonden.

Postbedrijven vonden ook 13.000 brieven met drugs, voornamelijk ecstasy en ketamine, een verdrievoudiging ten opzichte van 2020. De douane heeft extra mensen ingeschakeld om per post op drugs te controleren.

In september, Europese politieorganisatie Europol publiceerde een rapport waarin stond dat het toegenomen gebruik van zeecontainers om drugs te verbergen, de havens met grote volumes van Antwerpen, Rotterdam en Hamburg tot het nieuwe epicentrum van de Europese cocaïnemarkt heeft gemaakt.

Hoewel Antwerpen de grootste aankomsthaven voor cocaïne is, is het grootste deel van de drugs ‘waarschijnlijk bedoeld voor organisaties die vanuit Nederland opereren, van waaruit de cocaïne verder wordt gedistribueerd naar andere Europese bestemmingen,’ aldus Europol.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment