In verpleeghuizen vond ‘stille ramp’ plaats toen Covid-19 toesloeg: OVV

In verpleeghuizen vond ‘stille ramp’ plaats toen Covid-19 toesloeg: OVV

Nederland was niet voldoende voorbereid op een grote infectieziekte-uitbraak toen de pandemie van het coronavirus toesloeg OVV zei: op woensdag, in de eerste van drie rapporten over de crisis.

Door de daaropvolgende focus op ‘bestrijding van een infectieziekte’ werden andere belangen – verpleeghuizen, onderwijs, culturele instellingen en het midden- en kleinbedrijf – buiten beschouwing gelaten bij het opstellen van beleid, stelt de OVV in haar 300 pagina’s tellende publicatie .

‘De Covid-19-crisis heeft het leven van mensen over de hele wereld geraakt. Hier sloeg de gezondheidscrisis over in de grootste sociale crisis die we in decennia hebben gezien’, zegt OVV-voorzitter Jeroen Dijsselbloem.

Het eerste coronavirusgeval in Nederland werd op 27 februari bevestigd en op dat moment was er op nationaal niveau een gebrek aan expertise in het omgaan met een epidemie, wat leidde tot veel improvisatie, aldus het rapport.

Met name de situatie in verpleeghuizen en in de wijkverpleging werd grotendeels genegeerd en dit leidde tot een ‘stille ramp’, aldus de OVV. Bijna de helft van de officiële sterfgevallen door het coronavirus in 2020 waren onder bewoners van woonzorgcentra.

Waarschuwingen over de kritieke situatie in verpleeghuizen werden vaak niet opgevolgd omdat de focus van het kabinet lag op ziekenhuizen en intensive care-afdelingen.

Maskers

Dit betekende bijvoorbeeld dat beschermende kleding, zoals gezichtsmaskers, alleen in de vroege stadia beschikbaar was voor ziekenhuizen en acute zorgdiensten, waardoor verpleeghuisbewoners en personeel aan aanzienlijke risico’s werden blootgesteld.

‘Toen de ernst van de situatie in verpleeghuizen duidelijk werd, heeft de overheid op verzoek van de verpleeghuissector een bezoekverbod uitgevaardigd’, aldus de OVV. ‘De sociale en psychologische impact van deze maatregel was sterk voelbaar, wat leidde tot eenzaamheid en in sommige gevallen familieleden de mogelijkheid ontzeggen om afscheid te nemen van dierbaren die het leven lieten.’

In de toekomst moeten ambtenaren ‘acuut op de hoogte zijn van de behoeften van kwetsbare groepen en de aanpak volgen om er zeker van te zijn dat het voor hen werkt’, zei het bestuur. Er moet ook een duidelijke scheiding zijn tussen de rol van de adviseurs (de experts) en de rol van de besluitvormers (de ambtenaren).

Het rapport richt zich op de periode maart tot en met september 2020. Het tweede rapport, dat de periode september 2020 tot en met juli 2021 beslaat, verschijnt in de zomer.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment