‘Ikea ​​mag open, musea niet’: culturele sector vindt sluitingen onbegrijpelijk

‘Ikea ​​mag open, musea niet’: culturele sector vindt sluitingen onbegrijpelijk

Het uitgelekte nieuws dat tijdens de persconferentie van vrijdagavond een deel van de huidige coronaregels in Nederland versoepeld wordt, heeft de Nederlandse culturele sector hard geraakt.

De regering maakt bekend dat winkels op afspraak weer open mogen, maar dat musea, bioscopen en theaters dicht moeten blijven.

Musea, die nu hun vijfde gedwongen sluiting sinds 2020 ingaan, hebben tijdens de crisis volgehouden dat hun protocollen voldoende bescherming boden tegen besmetting onder bezoekers.

‘Nu winkels hun deuren kunnen openen, gaan we er vanuit dat culturele locaties dat ook kunnen. Onze leden kijken er naar uit om weer bezoekers te mogen ontvangen’, zegt een woordvoerder van de museumkoepel Museumvereniging tegen persbureau ANP.

Met de opmerking was hij een oproep aan politici in plaats van een oproep aan museumdirecteuren om hun deuren naar believen te openen, zoals verschillende eigenaren van cafés en restaurants hebben aangekondigd.

Voormalig directeur van het Amsterdamse Rijksmuseum Wim Pijbes zei de verklaring te steunen. ‘Het kan niet zo zijn dat Ikea open kan en musea niet’, zei hij.

Ann de Meester van het Frans Halsmuseum in Haarlem riep op tot ‘een seculier gebed’ dat ‘de versgebakken regering de wijsheid zou hebben om de culturele sector tot veilige zone te verklaren’.

Niet alle musea wachten tot de overheid de aanhoudende sluitingen officieel aankondigt, maar hebben manieren gevonden om de lockdown te omzeilen door tentoonstellingen, workshops en lezingen aan te bieden online.

Theaters

Theaterorganisatie VSCD zei in a stelling op haar website dat ‘wat de regering vrijdag ook beslist, het tijd is voor een langetermijnstrategie in plaats van ‘een jojo-beleid’. De organisatie wil een duidelijk verband tussen de mate van infectierisico en de maatregelen die daarbij horen. ‘Alleen dan kunnen theatermakers en producenten anticiperen op de acties die ze moeten ondernemen.’

De klap is dubbel gevoeld, zegt een woordvoerder van de organisatie, want gretige theaterbezoekers zijn op hun hoede geworden en de kaartverkoop keldert. Hij zei dat de sector compensatie zou vragen voor het verlies van locatie tijdens de lockdown en zolang de coronaviruscrisis duurt.

bioscopen

Bioscopen, die eindigde ‘een historisch slecht jaar‘ waarin slechts 14 miljoen mensen een film in een bioscoop hebben gezien, zijn ‘bewezen veilige plekken’, zegt Boris van der Ham, voorzitter van de koepelorganisatie van de sector.

Hij heeft er bij de nieuwe onderminister van Cultuur, Gunay Uslu, op aangedrongen om de sector een slag toe te brengen. ‘Kom op Gunay Uslu, zet de cultuursector niet weer achteraan in de rij’, zei Van der Ham.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment