IC-afdelingen ‘zullen moeite hebben om te gaan’ met toestroom van coronaviruspatiënten

IC-afdelingen ‘zullen moeite hebben om te gaan’ met toestroom van coronaviruspatiënten

Intensive care-specialisten van acht van de grootste ziekenhuizen van het land hebben gewaarschuwd dat hun afdelingen het risico lopen overweldigd te worden als de regering er niet in slaagt de laatste golf van coronavirusinfecties in te dammen.

In een open brief aan de ministers riepen ze op om boostervaccins aan te bieden aan iedereen boven de 40 en zeiden ze dat het kabinet maatregelen moest nemen om het besmettingspercentage te verlagen.

Premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zullen dinsdagavond op een persconferentie nieuwe beperkingen bekendmaken, nadat het aantal gerapporteerde positieve tests per dag in oktober was verviervoudigd tot meer dan 7.000.

‘Als hoofden van de afdeling intensieve zorg voor volwassenen in de universitaire ziekenhuizen hebben wij en onze medische staf al meer dan anderhalf jaar alles gedaan wat we konden om iedereen die het nodig had intensieve zorg te bieden’, zeiden ze. ‘We gaan nu naar de media omdat we op een breekpunt staan.

‘We roepen alle Nederlanders op om er alles aan te doen om het aantal besmettingen drastisch te verminderen. Dat geldt voor het kabinet en de Tweede Kamer, maar ook voor alle burgers.’

In de zeven dagen is het aantal Covid-19-patiënten in het ziekenhuis met 50% gestegen van 748 naar 1.122, terwijl het aantal op de intensive care met 19% is gestegen naar 220.

Peter van der Voort, hoofd intensive care van het UMC-ziekenhuis in Groningen, vertelde News Hour dat plannen om het aantal IC-bedden uit te breiden tot 1.350 onrealistisch waren vanwege personeelstekort.

‘Dat betekent een verhoging van het aantal bedden per IC-verpleegkundige van één of twee naar drie of vier, wat onvermijdelijk ten koste gaat van de kwaliteit van de zorg en de kans op grotere problemen vergroot. Het is gevaarlijk voor patiënten’, zei hij.

Hartchirurgen zeiden in het weekend ook dat 4.000 patiënten van wie de operaties tijdens de pandemie waren uitgesteld, verdere vertragingen opliepen vanwege het stijgende aantal coronaviruspatiënten op de intensive care.

‘Dat betekent dat hartchirurgie een-op-een moet ‘concurreren’ met andere behandelingen die intensieve zorg vereisen, zoals de zorg voor coronaviruspatiënten’ zei Jerry Braun, voorzitter van de thoraxchirurgenvereniging NVT.

‘Vertraging of angst voor vertraging betekent ook meer stress voor hart- en vaatziekten, soms met desastreuze gevolgen. Voor veel hart- en vaatpatiënten geldt: hoe eerder we problemen kunnen opsporen en behandelen, hoe beter hun kwaliteit van leven.’

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment