Hulde stromen binnen voor vermoorde misdaadjournalist Peter R de Vries

Hulde stromen binnen voor vermoorde misdaadjournalist Peter R de Vries

Rouwenden op de plek waar hij werd neergeschoten. Foto: Ramon van Flymen ANP

De dood van misdaadjournalist Peter R. de Vries domineert vrijdag de voorpagina’s, waarbij foto’s het grootste deel van de voorpagina’s van Telegraaf, AD en Volkskrant innemen.

De Telegraaf, waar De Vries in 1978 zijn carrière begon, wijdde de eerste vier pagina’s aan het geven van ruimte aan vrienden en collega’s om hun verhaal te delen.

‘Zijn gereserveerde uitstraling, de doordringende blik en de nasale stem; ze waren een afknapper voor sommigen. Maar de mensen die hem beter kenden, wisten dat die rimpels naast zijn ogen duiden op humor en andere emoties’, zegt rechtbankverslaggever Saskia Belleman van de krant.

‘Nabestaanden van de slachtoffers van misdrijven die De Vries oppakte, waren gek op hem. Als Peter bij jouw zaak betrokken zou raken, wist je dat ze niet vergeten zouden worden.’

De Vries was misschien het best bekend om zijn werken aan cold cases – ervoor te zorgen dat verschillende spraakmakende moorden uiteindelijk jaren later werden opgelost. Maar hij vocht ook voor vluchtelingenrechten en was een fervent criticus van racisme en extreemrechtse politiek.

Premier Mark Rutte zei dat De Vries ‘altijd op zoek was naar waarheid en gerechtigheid’. En dat, zei Rutte, ‘maakt het des te dramatischer dat hem zo’n groot onrecht is aangedaan.’

In de Lange Leidesdwarstraat in Amsterdam, waar De Vries 10 dagen geleden werd neergeschoten nadat hij in een televisieprogramma verscheen, zijn tientallen mensen gekomen om hulde te brengen en bloemen te leggen.

Ook de talkshows op de televisie stonden donderdagavond in het teken van De Vries, die bij velen een vaste gast was. In totaal keken volgens officiële cijfers 4,7 miljoen mensen naar een of meer programma’s.

eerbetuigingen

Een online condoleanceboek is ook geopend en ondertekend door duizenden weldoeners.

‘Justitie, daar stond je voor. Je was een held’, schreef Ibrahim Yaman. ‘Geslagen in de strijd tegen onrecht. Je leven is op zo’n laffe manier van je afgenomen. Je wordt nooit vergeten’, schreef Sandra de Bruijn.

De familie van de 64-jarige zei dat ze ‘onmetelijk trots, maar ook ontroostbaar’ waren toen ze zijn dood donderdag in een verklaring bevestigden.

De Vries werd op 6 juli van dichtbij in het hoofd geschoten, net nadat hij rond 19.30 uur een televisiestudio had verlaten.

Twee mannen zijn gearresteerd voor de moord en zijn in voorlopige hechtenis genomen.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment