Horloge gestolen door nazi’s keert na 80 jaar terug naar familieleden

Horloge gestolen door nazi’s keert na 80 jaar terug naar familieleden

Een zakhorloge dat door een joodse horlogemaker voor zijn broer is gemaakt en in het concentratiekamp Auschwitz is omgekomen, heeft bijna 80 jaar later zijn weg terug gevonden naar zijn familieleden.

De Belgische boer Gustave Janssens vond het horloge in 1944 op zijn veld in Molenstede in Vlaanderen. Zijn boerderij was gevorderd door de nazi’s en Janssens dacht dat een van de soldaten, die het veld als toilet gebruikte, het daar verloren moet hebben.

‘Mijn grootvader was geen vriend van de nazi’s’, zegt zijn kleinzoon Pieter Janssens tegen de lokale omroep Rijnmond. ‘Hij wist meteen dat het horloge niet van een van de soldaten kon zijn. Hij zei niets maar hield het, misschien met de bedoeling het ooit terug te geven aan de rechtmatige eigenaar.’

Janssen verstopte het zakhorloge in een grote klok waar het werd gevonden na het overlijden van Janssens grootvader en vader.

Paul Janssens, die op zoek was naar de ware eigenaar van het horloge, zei dat de inscriptie op het horloge een goed uitgangspunt was. ‘Er stond ‘Neufchâteau 1910, gemaakt door AA Overstrijd, pour mon frère Louis‘ en het was blijkbaar een verjaardagscadeau voor iemand die 18 was geworden’, zei hij.

Een zoektocht op internet bracht hem in contact met de Rotterdamse erfgoedhistoricus Rob Snijders. Met de informatie die Snijders hem gaf, schreef Janssens een artikel over het horloge en zette dat op Facebook en Twitter.

‘Nog geen 24 uur later kreeg ik bericht van iemand dat ik moest zoeken naar een R. van Ameijden. Ik schreef de eerste persoon met die naam op sociale media en vroeg hem of ze familie waren van Alfred Overstrijd en dat waren ze.’

Herinnering

De man die Janssens had benaderd was Richard van Ameijden, de kleinzoon van Alfred. Het bleek dat horlogemaker Alfred Overstrijd in 1942 was gearresteerd en in 1943 in Auschwitz was omgekomen. Zijn broer Louis was diezelfde dag gearresteerd en stierf kort na de oorlog.

Van Ameijden en zijn twee oudere zussen waren verrast en ontroerd door de vondst. ‘We hebben weinig tastbare herinneringen aan onze grootvader, wat dit heel bijzonder maakt’, zegt Richard van Ameijden.

Hoe het horloge, dat nog in werkende staat is, in de eerste plaats in België terecht is gekomen, is niet duidelijk geworden. Historicus Rob Snijders denkt dat het iets te maken kan hebben met de massale deportaties die in 1942 en 1943 plaatsvonden. Een nazi-soldaat heeft waarschijnlijk het horloge gestolen bij het doorzoeken van het huis of heeft het van de eigenaar afgepakt’, zegt hij.

Janssens zei blij te zijn dat het horloge terug was waar het hoorde ‘zoals mijn grootvader het bedoeld had’.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment