Hoogste Nederlandse rechter beschuldigd van ‘discriminatie’ na schandaal kinderopvangtoeslag

Hoogste Nederlandse rechter beschuldigd van ‘discriminatie’ na schandaal kinderopvangtoeslag

De hoogste rechter van Nederland maakt zich schuldig aan discriminatie, aldus het hoofd van de Autoriteit Persoonsgegevens.

De Raad van State komt vrijdag met een rapport over zijn eigen optreden bij de handhaving van vonnissen tegen slachtoffers van het kinderbijslagschandaal, maar sommige deskundigen hebben al felle kritiek geuit.

Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP-autoriteit en vice-voorzitter van de European Data Protection Board (EDPB), vertelde ons omroeporganisatie dat de uitspraken van de Raad van State tegen slachtoffers van het kinderopvangtoeslagschandaal ‘van ongekende ernst’ waren.

Tienduizenden Nederlandse ouders waren ten onrechte beschuldigd van fraude en onterecht bevolen duizenden euro’s aan historische kinderopvangtoeslag terugbetalen door de Belastingdienst. Toen een aantal van de ouders naar de rechter stapte om het standpunt van het belastingkantoor door de Raad van State te bevestigen, zei Wolfsen, werd er opnieuw een fout begaan.

Hij zei dat de Nederlandse hoogste rechtbank blijkbaar nooit heeft opgemerkt dat het in de zaken grotendeels gaat om mensen met een dubbele nationaliteit. ‘Dit gaat over zo’n grote massa’ [of people] dat als je het niet hebt opgemerkt, er iets mis is met je waarnemingsvermogen’, zei hij.

‘Als jij [do not protect people against discrimination], je doet mee aan het discrimineren van mensen. Dat betekent dat jij ook schuldig bent.’

disproportioneel

Tussen 2004 en 2019 stopten duizenden ouders met het stopzetten van de kinderopvangtoeslag en moesten ze elke cent terugbetalen die ze ooit hadden gekregen, soms vanwege de kleinste fouten. Velen werden bestempeld als fraudeurs en hun gegevens werden gedeeld door overheidsdiensten, met verwoestende gevolgen voor hun financiële, persoonlijke en het welzijn van kinderen. Na een zinderend commissierapport, en de val van de Nederlandse regering in januari hebben zo’n 15.000 mensen € 30.000 schadevergoeding gekregen en duizenden wachten nog steeds op de beoordeling van hun individuele zaak.

Bert Marseille, hoogleraar bestuurskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, bekritiseerde de Raad van State ook omdat hij niet inzag dat het ‘onevenredig’ was om duizenden euro’s terug te eisen voor een klein foutje.

‘Als je een claim van 10 euro niet kunt rechtvaardigen, is het buiten alle proporties om iemand 10.000 euro terug te laten betalen’, zei hij. ‘De Belastingdienst was hiertoe niet wettelijk verplicht, en de rechter was dus ook niet verplicht om buitensporige besluiten af ​​te keuren. Maar dat is gebeurd. In dat opzicht heeft de Raad van State gefaald.’

Advocaat Eva González Pérez zei tegen DutchNews.nl dat ze niet zou haasten om de Raad van State te beoordelen voordat haar eigen rapport werd gepubliceerd. Maar ze voegde eraan toe dat niet alleen de onwettige alles-of-niets-houding een probleem was, maar ook de ervaring van haar cliënten dat de belastingdienst ‘de wet overtrad door documenten achter te houden’.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment