Hooggerechtshof zegt dat vermogensbelasting in strijd is met mensenrechten en eigendomswetten

Hooggerechtshof zegt dat vermogensbelasting in strijd is met mensenrechten en eigendomswetten

De Belastingdienst ging ten onrechte uit van een fictief bedrag bij de berekening van de belasting die een koppel moest betalen over hun spaargeld, omdat het in strijd was met het eigendomsrecht en de Europese mensenrechtenwetgeving, oordeelde de Hoge Raad vrijdag.

De zaak dateert van 2017 en betreft een belastingplichtige met € 1 miljoen aan vermogen, waarvan 80% op een spaarrekening stond, met een laag rendement. Hij werd belast, niet op basis van het werkelijke rendement dat de besparingen opleverden, maar volgens een fictieve mix, inclusief slechts 21% aan spaargeld.

Dit betekende dat zijn belastingaanslag veel hoger was dan hij had moeten zijn. De belasting op spaargeld was in 2017 1,63%, op vermogen 5,39%.

Op dit moment worden alle bezittingen behalve de eigen woning in ‘box 3’ geplaatst en belast volgens een fictief inkomenstarief dat deze bezittingen volgens de staat zullen genereren.

Door de uitspraak moet de Belastingdienst nu alle gevallen waarin belastingplichtigen hebben geklaagd over de fictieve aangiften opnieuw beoordelen. ‘Het is een uitspraak die grote impact zal hebben’, zegt een woordvoerder van de belastingdienst. ‘We gaan nu kijken hoe we deze uitspraak in de praktijk kunnen brengen.

Vak 3

Momenteel gaat de belastingdienst ervan uit dat mensen met € 50.000 aan vermogen een derde daarvan hebben geïnvesteerd, en 79% daarvan als ze tot € 1 miljoen hebben. De huidige belasting op sparen is 0,03% en op beleggingen 5,69%.

De zaak is aanhangig gemaakt door de belastingalliantie, met 60.000 leden. ‘Dit is een fantastische overwinning voor de belastingbetaler’, zei de organisatie na de uitspraak.

De uitspraak, die in overeenstemming is met de aanbevelingen van de advocaat-generaal in november, heeft ook gevolgen voor de nieuwe regering, die heeft gezegd dat ze van plan is om activa te belasten op basis van het daadwerkelijke rendement dat ze maken.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment