Hooggerechtshof bevestigt veroordeling voor groepsbelediging Wilders na anti-Marokkaanse gezangen

Hooggerechtshof bevestigt veroordeling voor groepsbelediging Wilders na anti-Marokkaanse gezangen

Wilders praat na de uitspraak met de pers. Foto: Bart Maat ANP

Het Nederlandse Hooggerechtshof heeft de veroordeling van het extreemrechtse parlementslid Geert Wilders voor groepsbelediging bevestigd, nadat hij een menigte leidde in anti-Marokkaanse gezangen bij de lokale verkiezingen in 2014.

Wilders is door het gerechtshof schuldig bevonden aan groepsbelediging afgelopen september maar vrijgesproken van het aanzetten tot haat en discriminatie. Geen van beide rechtbanken heeft hem een ​​straf opgelegd.

De Hoge Raad oordeelde dat Wilders een groep mensen met dezelfde nationale wortels had beledigd, namelijk Marokkanen die in Nederland wonen. Tijdens de verkiezingsbijeenkomst met supporters in 2014 leidde Wilders de menigte in een gezang van ‘minder, minder minder’ nadat hij had gevraagd of ze meer of minder Marokkanen zouden willen.

Het Hooggerechtshof zei datDe vorm waarin Wilders zijn uitspraken deed was ‘onnodig kwetsend en overschreed hij de grenzen van de wet en de grondbeginselen van de democratische rechtsstaat’ die een politicus in acht dient te nemen.

‘Dit betekent dat het recht op vrijheid van meningsuiting een veroordeling voor groepsbelediging niet in de weg staat’, aldus de rechtbank.

Wilders zei in een reactie dat hij zijn woorden niet terug zou nemen en dat hij niet het zwijgen zou worden opgelegd. Ook noemde hij de uitspraak van de rechtbank ‘corrupt’.

De misdaad van groepsbelediging, of groepsbelediging, betekent het opzettelijk beledigen van een groep mensen vanwege hun ras, religie of overtuiging.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment