Honderden gezondheidswerkers met Long Covid verliezen hun baan, zegt vakbond

Honderden gezondheidswerkers met Long Covid verliezen hun baan, zegt vakbond

Enkele honderden zorgmedewerkers zijn hun baan kwijtgeraakt omdat ze aan Long Covid lijden en twee jaar ziek zijn geweest, meldt de vakbondsfederatie FNV vrijdag.

De cijfers komen uit een vakbondsenquête onder 518 gezondheidswerkers die getroffen zijn door Long Covid. Met name in de begindagen van de pandemie was voor sommige werknemers geen geschikte beschermende kleding beschikbaar.

‘Dit is een schop onder de tanden voor alle zorgprofessionals die in de frontlinie stonden om Nederland draaiende te houden’, zegt plaatsvervangend voorzitter Kitty Jong.

‘Veel gezondheidswerkers zijnoleerden zich van vrienden en familie omdat ze geen risico wilden zijn voor hun patiënten. Uiteindelijk raakten de meesten van hen besmet op het werk. En als dank voor het doen van een heroïsche taak zijn ze ontslagen.’

Het volksgezondheidsinstituut RIVM schat dat 238.000 gezondheidswerkers het coronavirus hebben opgelopen en, zegt de FNV, zijn de meeste Long Covid-meldingen afkomstig van mensen die in verpleeghuizen of als thuisverpleegkundige werken.

De FNV en collega-vakbond CNV dringen er al langer bij het kabinet op aan om een ​​fonds op te richten voor zorgpersoneel dat tijdens hun werk financiële schade heeft opgelopen na het ontwikkelen van het coronavirus.

Vaste werknemers krijgen gedurende twee jaar minimaal 70% van hun salaris doorbetaald als zij door ziekte arbeidsongeschikt worden, hoewel sommige werkgevers dit verhogen tot 100%. Na twee jaar kunnen ze echter worden ontslagen en moeten ze een WIA-uitkering aanvragen.

In sommige gevallen is dat de helft van hun oorspronkelijke salaris, zegt de FNV.

Fonds

De overheid heeft een speciaal tijdelijk fonds om werkgevers in de gezondheidszorg te helpen personeel te behouden na de deadline van twee jaar, maar dat zal pas in juni van kracht worden. Dat komt volgens de FNV voor velen te laat.

Bovendien is de hulp maar voor zes maanden.

De FNV wil dat de overheid een permanent fonds opricht zoals dat wordt gebruikt om mensen met een andere arbeidsbeperking, zoals schilders en mensen die met asbest hebben gewerkt, te helpen.

 

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment