Homo- en biseksuele jongeren ‘meer leefstijlproblemen’

Homo- en biseksuele jongeren ‘meer leefstijlproblemen’

Homo- en biseksuele jonge adolescenten ervaren meer problemen met levensstijl en welzijn dan hun heteroseksuele leeftijdsgenoten, blijkt uit een onderzoek van een sociale en culturele denktank van de overheid.

De SCP, die Nederlandse gegevens van a Internationale studie 2017 in gezondheidsgedrag, heeft geconstateerd dat jongeren van 11 tot 16 jaar die zich als homo, lesbienne of biseksueel (LGB) identificeerden, meer kans hadden op slaapproblemen, overmatig gebruik van sociale media en drie keer zoveel kans om zich ongelukkig te voelen.

Hun gezins- en schoolsituatie zouden waarschijnlijk een belangrijke rol spelen in hun gevoelens, zo bleek uit de studie. Ondanks enige afname van het gerapporteerde pesten, hadden deze jongeren een veel lager welzijn dan hun heteroseksuele leeftijdsgenoten.

Er waren echter enkele verbeteringen sinds de laatste onderzoeksronde. In 2013 had 53% van degenen die zich identificeerden als LBG psychische problemen, in 2017 was dit 43%. Ze zeiden vaker dat ze te zwaar waren en slaapproblemen hadden, zoals langer slapen of zich vermoeider voelen.

‘De steun die jonge holebi’s van hun familie krijgen, is een belangrijke basis voor hun welzijn’, stellen de onderzoekers. ‘[But] omdat ze thuis minder steun krijgen dan heteroseksuele jongeren, voelen ze zich vaker ongelukkig’

De onderzoekers stelden dat deze groep eerder online steun zocht en vond, maar een keerzijde van deze ‘trekkracht naar het online leven’ was een grotere neiging tot problematisch gedrag op sociale media, zoals conflicten en het ervaren van pesten, ten koste van het leven tevredenheid en banden met mensen zoals leraren.

‘Deze bevindingen zijn met name relevant in het licht van tijden van corona, waar het risico op overmatig gebruik van sociale media en online pesten is toegenomen voor de jonge LBG-bevolking’, zeiden ze in een persbericht.

Zij wezen er echter op dat aandacht voor verschillende identiteiten en voorkeuren van minderheden in de afgelopen jaren positief zou kunnen zijn voor acceptatie.

De onderzoekers voegden eraan toe dat ‘vragende jongeren’, jongeren die nog geen vaste identiteit hebben, ervaringen hadden tussen de twee onderzochte groepen, en zeiden dat hun onderzoek belangrijk is om het welzijn te verbeteren en inclusieve praktijken te bevorderen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment