Hof van beroep oordeelt dat Helpling schoonmakers uitzendkrachten zijn

Hof van beroep oordeelt dat Helpling schoonmakers uitzendkrachten zijn

Schoonmakers ingehuurd via de app Helpling zijn uitzendkrachten en moeten betaald ziekteverlof en een vergoeding krijgen als ze hun baan verliezen, Gerechtshof Amsterdam dinsdag gevonden.

Maar de rechtbank stopte er echter mee om hen op te nemen in de CAO voor schoonmakers die hen als vaste werknemers zou hebben behandeld.

Vakbond FNV bracht de zaak in 2019 samen met een schoonmaker, met het argument dat de app een werkgever is en zijn schoonmakers dienovereenkomstig moet betalen. Met de app, gelanceerd in 2012, kunnen huishoudens die huishoudelijke hulp zoeken in de database zoeken naar schoonmakers.

Een lagere rechtbank oordeelde dat door de betalingsstructuur – het in rekening brengen van een commissie van de schoonmaker tussen de 23 en 32% – een arbeidsrelatie opleverde. Beide partijen gingen in beroep tegen die beslissing.

Volgens de uitspraak van dinsdag is Helping geen traditionele werkgever. Het loon wordt vastgesteld door het huishouden en de schoonmaker en de instructies over het werk worden door het huishouden gegeven, niet door Helpen. De contractuele afspraken tussen de in Londen gevestigde app en de schoonmakers zorgen er echter voor dat deze wel enkele kenmerken van regulier werk heeft.

De FNV zegt ‘heel blij’ te zijn met het resultaat, maar roept de politiek op om meer te doen om kluswerkers te helpen.

Platformen

‘We winnen rechtszaken en de schijnconstructies van zogenaamde moderne platforms worden pijnlijk blootgelegd’, zegt Zakaria Boufangacha, vice-president van de FNV in een verklaring.

‘Het enige moderne aan deze platforms is dat ze allerlei manieren bedenken om de regels van onze arbeidsmarkt te ondermijnen. Het is nog pijnlijker dat politici passief toekijken’

Helpling laat in een verklaring per e-mail weten dat het de uitspraak aan het analyseren is.

Eerder deze maand, FNV wint rechtszaak tegen Uber, toen een rechtbank tot de conclusie kwam dat de chauffeurs in feite werknemers en niet-zelfstandigen waren.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment