Het loon van vrouwen haalt dat van mannen in, maar 75% werkt nog steeds parttime

Het loon van vrouwen haalt dat van mannen in, maar 75% werkt nog steeds parttime

Werkende vrouwen in Nederland verdienden in 2020 gemiddeld € 34.000 bruto per jaar, tegen het equivalent van € 21.000 in 1977, zei het CBS dinsdag.

De stijging van het gemiddelde loon met 60% is vijf keer zo hoog als die van mannen, die in 1977 gemiddeld € 46.000 verdienden – en € 52.000 in 2020, aldus het CBS.

De stijging van de lonen van vrouwen is grotendeels te danken aan het feit dat ze langer werken. Tegelijkertijd werkten mannen vaker in sectoren die kwetsbaarder zijn voor economische schommelingen, zoals de bouw en IT, aldus het CBS.

Het aantal werkende vrouwen steeg in de verslagperiode van 1,8 miljoen naar 4,6 miljoen, terwijl de mannelijke beroepsbevolking toenam van 3,9 miljoen naar 5,2 miljoen.

Terwijl werkende vrouwen zo’n 35% minder verdienden dan hun mannelijke collega’s, is dit grotendeels te wijten aan de prevalentie van deeltijdwerk. Bijna 75% van de vrouwen in Nederland werkt niet fulltime, gemiddeld slechts 26 uur per week. Mannen daarentegen werken gemiddeld 35 uur per week, aldus het CBS.

Parttimers krijgen niet de beste banen en de meeste vrouwen werken parttime

De inkomenskloof is het grootst tussen mannen en vrouwen met kinderen en een partner met meer dan 45%, en het kleinst, slechts 22%, tussen alleenstaanden zonder kinderen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment