Het geduld raakt op: zeven op de tien hebben specifieke regels voor niet-gevaccineerden

Het geduld raakt op: zeven op de tien hebben specifieke regels voor niet-gevaccineerden

Ruim zeven op de tien mensen in Nederland vinden dat de overheid specifieke maatregelen moet nemen om het aantal mensen dat niet is ingeënt tegen het coronavirus aan te pakken, blijkt uit een peiling onder 28.000 mensen van actualiteitenprogramma’s op televisie Een vandaag.

Ongeveer 60% van de ondervraagden zei dat mensen die niet zijn ingeënt, moeten betalen voor de tests die ze zelf moeten doen om toegang te krijgen tot bars en restaurants, vond EenVandaag. De testen zijn momenteel gratis.

De regering maakt aanstaande dinsdag bekend wat ze van plan is te doen om het hoofd te bieden aan de stijging van het aantal gevallen van coronavirus en ziekenhuisopnames. Het aantal positieve coronatests vorige week 50% gestegen, terwijl het positieve testpercentage steeg van 12% naar meer dan 15%. Ongeveer een derde meer mensen werden in het ziekenhuis opgenomen, terwijl het aantal sterfgevallen ook week op week met 62% is gestegen.

Zo’n 83% van de Nederlandse volwassen bevolking is nu volledig gevaccineerd en het aantal loopt nog langzaam op. Maar vier op de vijf ziekenhuispatiënten is niet gevaccineerd en daarom zijn er mogelijk extra maatregelen op het spel.

Desalniettemin hebben verschillende leden van het Outbreak Management Team van de regering het nieuws verteld website Nu.nl dat ze geen voorstander zijn van specifieke maatregelen die gericht zijn op mensen die niet zijn gevaccineerd.

‘Daar sta ik helemaal niet achter’, zegt microbioloog en arts Jan Kluytmans. ‘Dit zou echt in strijd zijn met de vrijheid van het individu.’ Bovendien zouden speciale maatregelen moeilijk in te voeren zijn, omdat de niet-gevaccineerden verspreid zijn over het land, in de grote steden en in de Bible Belt, vertelde hij aan de website.

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Intensive Care Vereniging, zegt tegen Nu.nl dat hij geen onderscheid wil maken tussen mensen. ‘Je moet oppassen dat je geen verschillende groepen tegen elkaar opzet’, zei hij. Infectieziektehoogleraar Andreas Voss omschreef het dilemma als ‘moeilijk’. ‘Ik vind niet dat de samenleving door een minderheid tot losgeld moet worden gehouden, maar ik ben ook tegen alle vormen van discriminatie’, zei hij.

Het advies

Het OMT zal later deze week, vooruitlopend op de persconferentie van aanstaande dinsdag, aanbevelingen doen aan het kabinet over wat er moet worden gedaan aan de sterke stijging van het aantal gevallen van coronavirus.

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zei eerder dat hij niet uitsluit dat er speciale maatregelen komen voor mensen die niet zijn ingeënt, maar wilde niet in detail treden.

In plaats van nieuwe maatregelen in te voeren, zei Kluytman tegen Nu.nl dat hij graag zou zien dat de overige maatregelen strenger worden gehandhaafd.

‘Houd je aan 1,5 meter en werk zoveel mogelijk thuis, blijf thuis als je symptomen hebt en laat je testen’, zei hij. ‘En gebruik een QR-code om toegang te krijgen tot bepaalde risicovolle activiteiten. Allemaal maatregelen die genegeerd lijken te worden.’

QR-codes

Uit onderzoek van zowel de NOS als het Parool, evenals anekdotisch bewijs, blijkt dat veel cafés en restaurants niet controleren of hun klanten een geldige QR-code hebben.

Ook Kamerleden zijn voorstander van handhaving van de resterende maatregelen in plaats van aparte regels in te voeren voor mensen die niet zijn ingeënt, inclusief partijen uit de huidige coalitie.

Het uitsluiten van mensen die niet zijn ingeënt is een laatste redmiddel, zegt D66-Kamerlid Jan Paternotte. ‘Elke maatregel begint met handhaving. We hebben gehoord over plaatsen waar er weinig of geen controles op de coronaviruspas zijn’, zei hij. ‘Dat moet eerst gebeuren.’

Verpleegkundigen

Ernst Kuipers, hoofd van het Nederlandse acute zorgnetwerk LNAZ, vertelde dinsdagavond in talkshow Jinek dat iedereen die niet is ingeënt uiteindelijk het coronavirus krijgt.

‘Als je de gezondheidszorg voor iedereen beschikbaar wilt houden – of het nu gaat om een ​​kankerpatiënt of een coronaviruspatiënt, dan moeten we iets doen aan het totale aantal coronaviruspatiënten dat we deze winter zullen hebben’, zei hij.

Nieuwe maatregelen zijn onvermijdelijk, zegt hoogleraar gezondheidseconomie Marcel Canoy RTL Nieuws. Het gebrek aan IC-capaciteit is door het personeelstekort niet eenvoudig op te lossen, zegt hij. ‘Je kunt niet zomaar duizend IC-verpleegkundigen toveren,’ zei hij.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment