Het faillissementspercentage begint te stijgen nu Covid-hulp stopt en de inflatie stijgt

Het faillissementspercentage begint te stijgen nu Covid-hulp stopt en de inflatie stijgt

Het aantal failliete bedrijven is in maart voor de tweede maand op rij gestegen, omdat de regering haar financiële steun aan bedrijven die door het coronavirus zijn getroffen stopzet, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Nederlandse Kamers van Koophandel.

De KvK meldde in maart 160 faillissementen, 22% meer dan een jaar geleden en 17% meer in februari. In januari was het faillissementspercentage nog steeds aan het dalen en bereikte het zijn laagste niveau over 20 jaar.

Ondanks de stijging zijn de cijfers nog steeds laag in vergelijking met het pre-coronavirustijdperk, toen er maandelijks zo’n 250 bedrijven failliet gingen.

‘Wij zijn het omslagpunt’, zegt Joris Knoben, hoogleraar aan de Radboud Universiteit. ‘Veel bedrijven worstelen met de financiële gevolgen van de pandemie. Nu stijgen de energiekosten en de inflatie. Dat het aantal faillissementen stijgt, is geen grote verrassing.’

Het kabinet stopte begin april met het financieel ondersteunen van bedrijven en werkt ook aan het afbouwen van het systeem van uitgestelde belastingen.

Het nationale statistiekbureau CBS publiceert dinsdag de faillissementscijfers.

Centrale bank

De Nederlandsche Bank zei vorige maand dat hoewel de steunmaatregelen van de overheid effectief waren in het ondersteunen van zwaar getroffen industrieën in het eerste jaar van de coronaviruscrisis, ze ook de prikkel voor bedrijven om zich aan te passen aan veranderingen verminderden.

De steunmaatregelen, zei de bank in een nieuw rapportbleek zeer succesvol, houden faillissement en de werkloosheidscijfers laag, en waardoor de economie snel kan herstellen in perioden zonder maatregelen voor sociale afstand.

Maar ze kosten de overheid ook veel geld. Met de loonkostensubsidies en bijdragen in de vaste lasten was in totaal circa € 40 miljard nodig, terwijl de Belastingdienst nog circa € 20 miljard aan uitstel van betaling heeft.

Bovendien, zegt de achterkant, bestaat de mogelijkheid dat door de steunmaatregelen veel slecht presterende bedrijven het hoofd boven water hebben gehouden, terwijl deze bedrijven in een economie met een ‘normale’ bedrijfsdynamiek failliet zouden zijn gegaan.

Het financiële hulppakket leidde ook de macro-economische advieseenheid van de regering CPB waarschuwt vorig jaar dat overheidssteun bedrijven overeind hield die sowieso failliet zouden zijn gegaan.

 

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment