Het begrotingsdebat van donderdag zou kunnen leiden tot een doorbraak van de coalitie, zeggen commentatoren

Het begrotingsdebat van donderdag zou kunnen leiden tot een doorbraak van de coalitie, zeggen commentatoren

Minister-president Mark Rutte staat donderdag centraal op de tweede dag van het debat over de uitgavenplannen van het demissionaire kabinet voor 2022.

Tijdens het debat van woensdag, dat net na middernacht eindigde, kwamen Kamerleden met een aantal voorstellen, waarbij de meeste aandacht ging naar het afschaffen van de extra onroerende voorheffing die woningcorporaties betalen en meer doen om klimaatverandering tegen te gaan.

Er is een duidelijke meerderheid voor het afschaffen van de belasting, die volgens woningcorporaties hen verhindert om meer sociale woningen te bouwen. De verhuizing zou de schatkist 1,9 miljard euro per jaar kosten, en tot nu toe heeft de huidige regering alleen gezegd bereid te zijn de belasting te verlagen.

Commentatoren hadden gehoopt dat het debat van woensdag duidelijk zou maken of er meer ruimte is voor het vormen van een nieuwe coalitieregering, maar dat bleek niet het geval te zijn, meldt de NOS in haar rapport.

RTL Nieuws correspondent Frits Wester zei dat het debat van woensdag grotendeels constructief was, maar dat zal donderdag duidelijk worden als Rutte reageert op Kamerleden, met name de oproep om de verhuurdersheffing te beëindigen.

€ 1 miljard extra

De vertrekkende regering heeft 1 miljard euro gereserveerd voor extra uitgaven. Pogingen van VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans om steun voor specifieke plannen te winnen bij potentiële coalitiepartners lijken echter tot nu toe te hebben gefaald.

Desalniettemin zou donderdag een dag van politieke deals kunnen zijn, de Volkskrant zei in zijn analyse.

‘Rutte zal zeker rekening houden met de vorming van een nieuw kabinet als we kijken naar de eisen van de oppositie’, aldus de krant. ‘Een gebaar naar links of zelfs naar rechts kan een doorbraak in de impasse betekenen.’

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment