Het aantal gevallen van coronavirus stijgt onder de 30 jaar, een op de zeven is eerder besmet

Het aantal gevallen van coronavirus stijgt onder de 30 jaar, een op de zeven is eerder besmet

Meer dan 200.000 mensen testten in de eerste volledige week van januari positief op het coronavirus, een recordcijfer en 77% hoger dan de week ervoor.

De laatste weekbericht van het RIVM laat zien dat de Omicron-variant zorgt voor een golf van infecties, maar ziekenhuisopnames blijven gestaag dalen.

De toename van positieve tests was geconcentreerd in jongere leeftijdsgroepen, waarbij infecties meer dan verdubbelden bij mensen van 15 tot 30 jaar. Ongeveer een op de 30 in de leeftijdsgroep van 20-25 had de afgelopen week een positieve test.

Daarentegen namen de gevallen marginaal toe of namen zelfs af bij oudere generaties, waarbij minder dan één op de 500 mensen boven de 75 positief testte.

Meer dan een op de drie tests (34,2%) was positief, het hoogste percentage dat in één week is geregistreerd sinds de massale tests begonnen.

Er was ook een aanzienlijke variatie tussen regio’s, met een besmettingsgraad van 630 per 100.000 inwoners in Zuid-Limburg tot meer dan 2.000 in Amsterdam, waar naar schatting 99% van de besmettingen wordt veroorzaakt door Omicron.

Het RIVM zei dat Omicron nu werd beschouwd als de dominante soort in Nederland, hoewel uitgebreide gegevens alleen beschikbaar zijn tot 26 december, toen het goed was voor 28% van de gevallen.

Uit de cijfers blijkt ook dat een ongekend aantal mensen voor de tweede of volgende keer het virus oploopt. Tot half december waren herinfecties goed voor ongeveer 3% van het totaal, maar in de eerste week van januari liep dat aandeel op tot 13%.

De R-waarde van Omicron wordt geschat op meer dan het dubbele van die van de afnemende Delta-variant, met reproductiesnelheden van 1,63 voor Omicron en 0,78 voor Delta – wat betekent dat elke drie mensen met Omicron vijf anderen besmetten.

Ziekenhuisopnames

Door het dalende aantal ziekenhuisopnames is het aantal mensen dat wordt behandeld voor coronavirus de afgelopen maand bijna gehalveerd tot 1.497, van een piek van 2.848 op 9 december. Het aantal patiënten op de intensive care daalde dinsdag met 10 tot 395, de eerste keer sinds half november dat het onder de 400 is geweest.

In de afgelopen zeven dagen werden 893 mensen met Covid-19 naar het ziekenhuis gebracht, terwijl 143 mensen werden opgenomen op de intensive care. De cijfers voor de vorige week waren respectievelijk 1.046 en 171.

Nog eens 116 sterfgevallen werden geregistreerd door het RIVM, een daling van 189 de week ervoor, hoewel niet alle sterfgevallen zijn opgenomen in de cijfers van het regionale gezondheidsnetwerk van de GGD.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment