Hervorming vermogensbelastingstelsel ‘enorme’ taak, zegt minister

Hervorming vermogensbelastingstelsel ‘enorme’ taak, zegt minister

Het wijzigen van de huidige wetgeving inzake vermogensbelasting naar aanleiding van een rechterlijke uitspraak waarin werd gesteld dat het huidige systeem in strijd is met de EU-wetgeving, is een ‘enorme’ operatie Dat kost tijd, zei minister van Financiën Marnix van Rij tegen de Kamerleden voorafgaand aan het debat van woensdag.

Te snel beslissingen nemen brengt ‘een te groot risico op het maken van fouten’ met zich mee, stelt Van Rij. Ook zou er volgens hem niet genoeg tijd zijn om het parlement volledig bij het besluitvormingsproces te betrekken.

Woensdag zullen parlementsleden debatteren over het debacle van de vermogensbelasting, dat de regering waarschijnlijk miljarden euro’s zal kosten aan terugbetalingen en vertragingen.

De Hoge Raad oordeelde eind november dat de belasting op vermogen die in box 3 valt, zoals sparen en beleggen, in strijd is met Europese mensenrechtenverdragen.

Op dit moment worden alle bezittingen behalve de eigen woning in ‘box 3’ geplaatst en belast volgens een fictief inkomenstarief dat deze bezittingen volgens de staat zullen genereren.

momenteel de belastingdienst veronderstelt dat mensen met € 50.000 aan vermogen een derde daarvan hebben geïnvesteerd, en 79% daarvan als ze tot € 1 miljoen hebben. De vermogensbelasting is gebaseerd op een fictief rendement van 0,03% op sparen en 5,69% op beleggingen.

De belasting genereert momenteel ongeveer € 4 miljard per jaar voor de schatkist.

hervormingen

De nieuwe regering heeft toegezegd het stelsel van vermogensbelasting te veranderen voor één op basis van daadwerkelijke aangiften vanaf 2025. Maar Van Rij heeft het parlement ook gewaarschuwd dat als de hervormingen te ingewikkeld zijn, het verouderde IT-systeem van de belastingdienst het niet aan kan.

Linkse parlementsleden van de oppositie pleiten voor een systeem dat gebaseerd is op een forfaitair belastingtarief op spaargeld en vermogen.

PvdA, GroenLinks en SP hebben een gezamenlijk voorstel ingediend waarin wordt opgeroepen tot een forfaitaire belasting van 1% op vermogen tussen € 100.000 en € 500.000, stapsgewijs oplopend tot 5% belasting op vermogen van meer dan € 5 miljoen, exclusief uw eigen vermogen huis.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment