Hersenopnames kunnen helpen bij het verfijnen van de behandeling van autisme, zeggen onderzoekers

Hersenopnames kunnen helpen bij het verfijnen van de behandeling van autisme, zeggen onderzoekers

Onderzoekers van het UMC-ziekenhuis in Amsterdam zeggen een stap voorwaarts te hebben gezet in de behandeling van autisme bij kinderen door hersenscans te gebruiken om geschikte behandelingen te identificeren.

Momenteel krijgen kinderen medicijnen zoals Ritalin als reactie op gedragssymptomen zoals hyperactiviteit of verstoorde slaap. Maar kinderpsychiater Hilgo Bruining zei dat elektro-encefalogram (EEG) opnames, die hersenactiviteit filmen, kinderartsen in staat zouden stellen behandelingen voor te schrijven op basis van hoe de hersenen reageren op prikkels.

‘Medicijnen als Ritalin of antipsychotica onderdrukken alleen gedrag’ hij vertelde de NOS. ‘Ze pakken de oorzaak niet in de hersenen aan en hebben bijwerkingen die soms erger zijn dan de aandoening.’

Bruining zei dat zijn onderzoek ook heeft uitgewezen dat sommige kinderen met autisme kunnen worden geholpen door bumetanide, een geneesmiddel dat oorspronkelijk werd geproduceerd om hoge bloeddruk te behandelen, dat de concentratie van chloor in de hersenen verlaagt.

Het geneesmiddel, dat weinig bijwerkingen heeft, zou ook gunstig kunnen zijn voor sommige kinderen met epilepsie of dyslexie, aandoeningen die vaker voorkomen bij mensen met autisme.

Uit een eerste onderzoek bleek dat ongeveer 10% tot 20% van de kinderen die bumetanide kregen, merkte dat het hun concentratie en vermogen om informatie te verwerken verbeterde, waardoor sociale interacties minder overweldigend werden.

‘De pil is zeker niet de oplossing voor alle kinderen met autisme. Maar de methode waarmee we werken, benadrukt de groep kinderen die er baat bij heeft’, zegt Bruining.

‘Voor het eerst hebben we met behulp van hersenfilmpjes bewijs kunnen leveren dat een medicijn aantoonbaar effect heeft op de verwerking van prikkels en informatie in de hersenen.’

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment