Hé kerel, lekker kontje: Utrecht geeft straatintimidatie een vrouwelijke twist

Hé kerel, lekker kontje: Utrecht geeft straatintimidatie een vrouwelijke twist

Mannen die vrijdagmiddag door het centrum van Utrecht lopen, worden op een computerscherm toegeroepen en toegejuicht door een vrouw, als onderdeel van een campagne ter bestrijding van straatintimidatie.

De gemeente hoopt dat de campagne, die van 15.00 uur tot 17.00 uur rondom de Stadhuisbrug plaatsvindt, laat zien hoe onprettig gesis of geschreeuwd kan worden. De computercommentaar begint op een vriendelijke toon, maar wordt gemener en dreigender.

‘We hopen dat deze campagne mannen laat voelen hoe ongemakkelijk en soms zelfs bedreigend straatintimidatie is’, zegt burgemeester Sharon Dijksma. ‘Niet alle mannen intimideren vrouwen, maar ze zijn een belangrijke schakel in de strijd tegen straatintimidatie.’

De mannen aan de ontvangende kant van de catcalls zullen worden ‘verzorgd’ door gemeentewerkers die zullen uitleggen wat het doel van de campagne is en vragen hoe ze het vonden om uitgekozen te worden.

Uit onderzoek van de Raad uit 2019 bleek dat bijna de helft van de vrouwelijke bevolking van de stad wel eens werd geschreeuwd of lastiggevallen tijdens het wandelen.

Op 23 mei start in de stad een bredere campagne tegen straatintimidatie. Hoewel de stad slachtoffers zal blijven steunen en aanmoedigen om aangifte te doen, ligt de focus nu op het veranderen van het gedrag van de daders, zeggen ambtenaren.

Ouders, scholen en sportclubs worden allemaal betrokken, evenals: studentenverenigingen, maatschappelijk werkers en de café- en clubsector.

Wetgeving

Eerdere pogingen om straatintimidatie in Rotterdam en Amsterdam te beteugelen door een zogenaamd ‘sistverbod’ uit te vaardigen, werden verijdeld door een rechtbank in Den Haag die zei dat het in strijd was met het recht op vrijheid van meningsuiting.

Op dit moment krijgen mensen die anderen verbaal lastigvallen alleen een waarschuwing.

 

 

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment