Hacks, screengrabs en ‘consolation negatives’: de chaos van testen voor toegang

Hacks, screengrabs en ‘consolation negatives’: de chaos van testen voor toegang

Paradiso Amsterdam is zaterdag heropend op volle capaciteit. Foto: ANP/Paul Bergen

Honderden nachtclubgangers omzeilden het ‘test voor toegang’-systeem dat is ontworpen om het coronavirus op de openingsavond buiten de zalen te houden, meldden Nederlandse media maandag.

De organisatoren van Testen voor Toegang zeiden dat ze in het weekend waren gehackt, waardoor het systeem uitviel terwijl mensen wachtten op testresultaten die hen in staat zouden stellen om naar buiten te gaan als de nachtclubs zaterdag om middernacht weer opengingen.

NH Nieuwsverslaggever Maaike Polder zei dat ze een negatief testcertificaat had gekregen als ‘compensatie’ nadat de uitslag van haar test in het weekend was uitgesteld.

‘Ik ging naar de testlocatie en klaagde. Ik moest me registreren en toen gaf het systeem me een negatief resultaat zonder dat ik een test moest doen … Het is een complete puinhoop, ik ben benieuwd naar de besmettingscijfers over twee weken.’

Een andere vrouw, die door NH Nieuws de schuilnaam Fleur kreeg, zei dat ze een negatief testresultaat kreeg toen de uitslag van haar daadwerkelijke test niet beschikbaar was. ‘Ik hoefde niet nog een test te doen en kreeg een negatief resultaat als compensatie’, zei ze.

Lange rijen

Nachtclubs kregen groen licht om te heropenen als onderdeel van de laatste fase van de versoepeling van de coronavirusregels, die naar voren is gebracht naarmate het aantal infecties afneemt. In de afgelopen week zijn er landelijk iets meer dan 600 gevallen per dag gemeld, vergeleken met meer dan 3.000 vier weken geleden.

Toen zaterdag middernacht naderde, lange wachtrijen gevormd buiten nachtclub Bitterzoet in Amsterdam terwijl mensen wachtten op hun testresultaten.

‘Veel mensen hebben door de hack niet op tijd hun negatieve testcertificaat kunnen halen en zijn gefrustreerd’, meldt RTL-journalist Jildou van Opzeeland. ‘Ze doen nu sneltesten bij de ingang. Mensen die negatief testen, kunnen toch naar binnen.’

Gekopieerde codes

Sommige clubbezoekers vertelden PowNews dat ze het systeem hadden kunnen bedriegen door screenshots van QR-codes voor een negatieve test met hun vrienden te delen.

Mensen die in het weekend naar de TT-motorrace in Assen gingen, zeiden dat ze waren toegelaten met een bewijs van hun testopstelling als hun resultaten niet op tijd beschikbaar waren.

D66-Kamerlid en coronaviruswoordvoerder Jan Paternotte zeiden dat de verhalen van het weekend vragen opriepen over het testen van het toegangssysteem. ‘Die vragen gaan we ook stellen, want als je denkt dat je coronavrij de deur uit gaat, is dat je goed recht [to expect] dat anderen ook zijn getest of gevaccineerd’, zei hij op Twitter.

Stichting Open Nederland, die de testfaciliteiten beheert, zei op vrijdag dat zijn systemen vertraging hadden opgelopen door wat leek op een poging tot hacken.

Organisator Tom Middendorp: ‘Duizenden mensen kijken ernaar uit om voor het eerst in maanden weer ‘s avonds op pad te kunnen en veel van onze testfaciliteiten zijn volgeboekt. Het is heel teleurstellend om te zien dat mensen het van buitenaf proberen te verstoren.’

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment