Gynaecoloog heeft ten minste 21 kinderen verwekt met zijn eigen sperma

Gynaecoloog heeft ten minste 21 kinderen verwekt met zijn eigen sperma

Een gynaecoloog uit Leiden heeft ten minste 21 kinderen verwekt door zijn eigen sperma te gebruiken voor vruchtbaarheidsbehandelingen, aldus ziekenhuisbestuurders.

Jan Beek werkte 25 jaar in het Elisabethziekenhuis in Leiderdorp, dat inmiddels is opgegaan in het Alrijne Ziekenhuis.

Het ziekenhuis zei dat de zaak aan het licht kwam toen Fiom, een organisatie die mensen helpt hun biologische ouders op te sporen, DNA-matches vond van 21 kinderen van wie de moeder een vruchtbaarheidsbehandeling had ondergaan in de kliniek van Beek.

Beek, die in 2019 overleed, is de derde Nederlandse fertiliteitsarts waarvan bekend is dat hij in zijn kliniek zijn eigen sperma heeft gebruikt om kinderen te verwekken. Zowel Jan Wildschut, die in Zwolle werkte, als Jan Karbaat, uit Rotterdam, verwekte tussen de jaren 70 en 90 minstens 40 kinderen.

Het Alrijne Ziekenhuis heeft een onderzoek laten uitvoeren onder leiding van Didi Braat, emeritus hoogleraar aan het Radboudumc academisch ziekenhuis in Nijmegen, die het onderzoek naar Wildschut leidde.

‘De manier waarop deze arts zich destijds gedroeg, is onaanvaardbaar’, zegt Peter Jue, van de raad van bestuur van het ziekenhuis, vertelde Omroep West.

Meer nakomelingen waarschijnlijk

We sluiten niet uit dat er nog tientallen nazaten van Jos Beek worden ontdekt. Daarom vragen we iedereen die door deze gynaecoloog is behandeld zich te melden.’

De 21 bekende kinderen van Beek zijn in 1973 en 1986 verwekt. Hun moeders dachten dat ze bevrucht werden met sperma van anonieme donoren.

De Nederlandse wet beperkt het aantal kinderen dat door één spermadonor kan worden verwekt tot 25. Sinds 2004 hebben kinderen het recht om de identiteit van hun biologische ouders te kennen zodra ze de leeftijd van 16 jaar hebben bereikt.

Beek werkte tot 1998 in Leiderdorp, maar het ziekenhuis kan de door hem behandelde vrouwen niet rechtstreeks bereiken omdat de gegevens zijn vernietigd.

‘Kleine regelgeving’

Jue zei dat de managers van het ziekenhuis ‘zeer geschokt’ waren toen ze voor het eerst over de zaak hoorden. ‘Geschokt voor de kinderen die hierdoor worden getroffen en natuurlijk voor hun ouders.’

‘Begin jaren zeventig stond de vruchtbaarheidsbehandeling nog in de kinderschoenen’, legt hij uit. ‘Je moet je realiseren dat behandelingen met gedoneerd sperma nog maar net begonnen zijn. Regelgeving was er nauwelijks en artsen hadden veel meer vrijheid om hun eigen gang te gaan dan tegenwoordig.’

Het ziekenhuis heeft een meldpunt ingericht voor vrouwen die door Beek zijn behandeld, hun partners en kinderen. Iedereen die denkt getroffen te zijn kan bellen met 071-582 9259 of mailen naar informatiecentrum@alrijne.nl.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment