Grote winstmarges op goedkope zelftests, maar de markt kan volatiel zijn: FD

Grote winstmarges op goedkope zelftests, maar de markt kan volatiel zijn: FD

Nu zelftests worden aangemoedigd, ook voor mensen met milde symptomen, neemt de handel in tests een hoge vlucht, maar de aankoopprijzen blijken een handelsgeheim te zijn, de Financiële krant rapporten.

Supermarkten en apotheken hebben sinds april zo’n 25 miljoen tests verkocht voor ongeveer € 8 per stuk en de toegenomen vraag heeft geleid tot lege schappen, schrijft de krant.

De grootste koper van zelftests is het ministerie van Volksgezondheid met 65 miljoen en een verwachte aankoop van nog eens 53,5 miljoen. De overheid heeft gratis toetsen naar huishoudens en scholieren gestuurd en vanaf deze week krijgen de lagere en middelbare scholen ook toetsen voor tweewekelijkse sondes.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft contracten met vijf producenten, maar wil hun namen of hoeveelheden niet prijsgeven. Uit de aankoopcijfers van het ministerie blijkt echter dat een bedrag van € 321 miljoen werd gereserveerd voor 53,5 miljoen tests, waardoor de maximale aankoopprijs voor een enkele test op € 6 kwam.

‘Als het maar’, zegt Core Hygienics-directeur Josef Adrian, een handelaar uit Maasland die beweert een overheidscontract te hebben gewonnen, tegen de krant. ‘De concurrentie om een ​​overheidscontract is hevig en de marges zijn erg klein’, zegt hij.

Adrian wil niet zeggen hoeveel hij per test wordt betaald, maar zei dat de markt ‘gekker dan ooit’ is en dat handelaren grote risico’s nemen door grote hoeveelheden geld op trust over te maken naar Chinese bedrijven. Ook logistiek is een grote uitdaging.

Consumenten markt

In de consumentenmarkt zijn de marges groter, constateert het FD. Severin Schwan, chief executive van Roche, vertelde de krant dat de toename van de vraag in het derde kwartaal van 2021 leidde tot een groei van 18% in de testverkopen.

Siemens zei dat het de omzet van zijn afdeling Diagnostiek in het derde kwartaal had verdubbeld, waarvan de zelftests goed waren voor € 600 miljoen.

Zelftests worden verkocht voor tussen de € 3 en € 8 en lijken een winstgevende onderneming te zijn. Volgens berekeningen van retailexpert Robert Driessen is de huidige inkoopprijs 80 cent, inclusief winstmarge voor de producent en transporteur.

Zelfs met veel hogere marges of hogere transportkosten mag de inkoopprijs niet hoger zijn dan € 1,50, een prijs die volgens kopers en importeurs het FD realistisch was.

Hoogleraar health technology assessment Carin Uyl-de Groot zei dat de grote prijsverschillen niet alleen een kwestie zijn van productiekosten of kwaliteit. ‘Maar hoe lucratief dit ook is, het is een onzekere markt’, zegt ze. ‘De vraag kan stijgen of dalen, afhankelijk van wat er met het virus gebeurt.’

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment