Grootste zelfportret van Rembrandt komt volgend jaar thuis

Grootste zelfportret van Rembrandt komt volgend jaar thuis

Het Mauritshuis in Den Haag viert volgend jaar zijn 200-jarig bestaan ​​met een tentoonstelling met Rembrandts grootste zelfportret en negen andere schilderijen uit de Frick Collectie die nooit eerder in Europa te zien waren.

Zakenman Henry Clay Frick (1848-1919) bepaalde in zijn testament dat geen van de kunst in zijn collectie zijn huis in New York als museum mocht verlaten. ‘Maar er wordt aan het huis gewerkt, dus we konden een aantal schilderijen uit de collectie kiezen’, zegt conservator Quentin Buvelot van het Mauritshuis tegen de Volkskrant.

Rembrandt schilderde het portret, met de kunstenaar gekleed in 16e-eeuwse exotische kleding, in 1658, toen hij 52 was, brak en gedwongen om de meeste van zijn bezittingen te verkopen. Het is de grootste van de meer dan 40 zelfportretten die hij gedurende zijn leven schilderde, met een hoogte van 133,7 centimeter en een breedte van 103,8 centimeter.

Toen het in 1909 werd tentoongesteld in het Metropolitan Museum of Art, nadat het in 1906 door Frick was gekocht, werd Rembrandt beschreven als iemand met ‘het hoofd van een oude leeuw op afstand, versleten en melancholiek, maar zich bewust van zijn kracht, vastberaden en een beetje uitdagend’ ‘.

In aanloop naar de tentoonstelling die volgend jaar september opent, maakt het Mauritshuis bekend welke schilderijen de Rembrandt vergezellen.

Ander feestelijke activiteiten zal het hele jaar door worden georganiseerd, aldus het museum.

Zo worden er in vijf Haagse buurten muurschilderingen gemaakt tot 80 vierkante meter, waaronder de Schilderswijk (waar veel straten de namen van schilders dragen).

‘We hopen een nieuw publiek te bereiken en tegelijkertijd hopen we dat trouwe bezoekers van het Mauritshuis deze gebieden willen leren kennen waar ze misschien nog nooit een voet hebben gezet’, zegt directeur Martine Gosselink tegen de krant.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment