Groenten, voetbal, gasvoorziening – Russische zakelijke belangen in NL

Groenten, voetbal, gasvoorziening – Russische zakelijke belangen in NL

Verschillende bedrijven in Nederland met Russische banden zijn naar buiten gekomen met hun veroordeling van de invasie in Oekraïne, terwijl het Nederlandse hoofd van Gazprom Energy in Nederland is afgetreden.

‘Ik ben erg geschrokken van het verlies aan mensenlevens in Oekraïne’, zegt Sytse van Heijst in een notitie op de website van de energie-industrie. Energeia.nl. ‘Ik kan deze gebeurtenissen niet rijmen met mijn functie als landshoofd van Gazprom Energy.’

Van Heijst werkte sinds 2011 voor het bedrijf en werd belast met het overtuigen van zakelijke bedrijven om over te stappen naar Gazprom als gasleverancier. Meer dan 100 lokale autoriteiten in Nederland hebben momenteel contracten met Gazprom en sommigen zijn al begonnen met het proces om ze te verbreken.

Advocatenkantoor Houthoff op de Zuidas, een van de grootste advocatenkantoren van Nederland, beëindigt haar relatie met de Russische staat.

‘Vanwege het oorlogshandelingen van de Russische Federatie in Oekraïne heeft Houthoff besloten haar relatie met de Russische Federatie en met gelieerde personen en bedrijven te beëindigen. Daarnaast aanvaardt Houthoff geen nieuwe opdrachten van dergelijke partijen’, aldus de… bedrijf zei in een verklaring.

Het Financieele Dagblad zegt: Russische klantenaccount voor 10% tot 15% van de jaaromzet van het bedrijf.

Groenten

De Russische eigenaar van het Nederlandse groentebedrijf HAK heeft ook zijn verzet tegen Poetin openbaar gemaakt en heeft alle 20.000 mensen die voor zijn bedrijven in Rusland werken een brief geschreven waarin hij de oorlog veroordeelt.

‘Ik geloof oprecht dat we allemaal een monsterlijke en onherstelbare fout hebben gemaakt door Oekraïne de oorlog te verklaren’, zei Denis Shtengelov. zei in de brief.

Shtengelov, die sinds augustus 2021 grootaandeelhouder is van het merk HAK, zei in laatstgenoemde dat zijn 25 jaar in de voedingsmiddelenindustrie geen zin meer had. ‘Ik zie geen ander doel in het leven, zolang deze oorlog voortduurt, behalve om er een einde aan te maken’, zei hij.

Het Nederlandse bedrijf zei donderdag in een verklaring ook dat het zes vrachtwagens met voedsel stuurt om de hulpverlening in Oekraïne te helpen.

bankieren

Ondertussen heeft de Amsterdam Trade Bank, een dochteronderneming van de Russische Alpha Bank, niet rechtstreeks gereageerd op de gebeurtenissen in Oekraïne.

Haar handelsnaam dochteronderneming FIBR heeft: een verklaring afgegeven “We zijn diep bedroefd door de tragische gebeurtenissen in Oekraïne en zijn ervan overtuigd dat oorlog nooit het antwoord kan zijn”, maar stopten met het veroordelen van de Russische interventie.

‘Als gereguleerde Nederlandse (Europese) bank handelen we onafhankelijk van al onze aandeelhouders, worden we apart bestuurd en voldoen we aan alle sancties tegen Rusland. We zijn niet onderworpen aan recentelijk aangekondigde sancties van de EU of het VK en de aanwijzing van onze aandeelhouders heeft geen invloed op onze activiteiten’, aldus de bank.

ATB is gevestigd in het WTC in Amsterdam. Alpha Bank is niet uitgesloten van toegang tot het internationale betalingssysteem Swift, maar staat op de EU-sanctielijst, net als haar grootste aandeelhouder, oligarch Mikail Fridman.

Amerikaans voetbal

Voetbal is een populaire investering onder Russische zakenmagnaten en de Arnhemse voetbalclub Vitesse is eigendom van Valeri Oyf, die naar verluidt in Oekraïne is geboren.

De club zelf heeft niet gereageerd op de invasie, maar de Rus Andrey Soloviev, die naast Oyf en de Nederlander Henk Parren een van de driekoppige raad van commissarissen is, vertelde omroep NOS dat hij ‘persoonlijk zeer bezorgd was over recente ontwikkelingen, zoals de meeste mensen over de hele wereld’.

Media

Ondertussen heeft de Nederlandse zakenman Derk Sauer, die in Rusland een media-imperium uitbouwde, waaronder de onafhankelijke krant Moscow Times, vertelde de FD hij vliegt terug naar Rusland om zijn personeel te helpen vertrekken.

‘Er is niet alleen een uittocht in Oekraïne. Russen die kritiek hebben op het regime proberen ook massaal te vertrekken’, zei hij. ‘Ik ben nu aan het kijken of we onze redactie naar Nederland of Georgië kunnen verhuizen.’

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment