GroenLinks boekt nipte zege in Utrecht, maar coalitie wordt een puzzel

GroenLinks boekt nipte zege in Utrecht, maar coalitie wordt een puzzel

GroenLinks blijft de grootste partij in Utrecht, de vierde stad van Nederland, met één zetel meer dan D66 die op winst had gehoopt.

Met 18,5% van de stemmen krijgt GroenLinks negen zetels in de gemeenteraad van 45 zetels, terwijl D66 er acht krijgt. De VVD staat op de derde plaats met vijf zetels en de PvdA op de vierde plaats met vier.

Pan-Europese partij Volt debuteert met drie zetels in Utrecht, naast het CDA en de dierenvriend PvdD. Extreemrechtse partij Forum voor Democratie slaagde er niet in een zetel te winnen, terwijl campagnegroep voor minderhedenrechten Bij1 er één won.

Maar de top drie partijen verloren allemaal zetels, en dat betekent dat er vier partijen nodig zijn om een ​​nieuwe coalitie te vormen. Utrecht wordt momenteel geregeerd door een combinatie van GroenLinks, D66 en ChristenUnie.

Bekijk de volledige resultaten

De opkomst in Utrecht was ruim 56%, de hoogste van alle grote steden, maar nog steeds drie procentpunten lager dan in 2018

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment